Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Çin için SVB Uyarısı: Finans Sektöründeki Likiditeye Dikkat!

Çin’in döviz düzenleyici yetkilisi, SVB krizine dikkat çekerek ülkenin finans sektöründeki genel likiditeye çok dikkat etmesi gerektiği konusunda uyardı.
Çin için SVB Uyarısı: Finans Sektöründeki Likiditeye Dikkat!
HABER GİRİŞ

Silikon Vadisi Bankası (SVB) çöküşüyle patlak veren bankacılık krizi endişeleri, son günlerde azalsa da tamamen yatışmış değil. Gelişmiş ülkelerden gelişmekte olanlara tüm dünyada alarma neden olan SVB krizi, Çin için de endişe verici.

Dünyanın en büyük ekonomisinin döviz düzenleyicisinden üst düzey bir yetkilinin açıklamalarına göre SVB çöküşüne dikkat edilmeli. Çin’in döviz düzenleyici başkan yardımcısı olan Lu Lei, ülkenin finans sektöründeki genel likiditeye çok dikkat etmesi gerektiği konusunda uyardı.

Lei’nin açıklamaları, Çin Merkez Bankası’nın (PBOC), piyasaya 21 Mart’tan bu yana önemli miktarda likidite enjeksiyonu üzerine geldi. PBOC, ayın 21’inden 29’una kadar, finansal sisteme 850 milyar Çin yuanından fazla net likidite enjekte etti.

Lu Lei, aynı zamanda Çinli düzenleyicilerin, risk tespit etme yeteneklerini geliştirerek Silikon Vadisi Bankasının (SVB) ani çöküşü üzerine düşünmeleri gerektiğini belirtti.

Çin ev sahipliğindeki Boao Asya Forumu’ndaki bir panel tartışmasında konuşan Lei, şöyle konuştu:

GCM Yatırım Banner

“SVB çöküşü gibi krizlerin neden öngörülmediğini düşünmeliyiz. Çözümlenmesi gereken sürekli yeni sorunlar var. Çalkantılı bir finans dünyasındayız.”

Daha önce Çin Halk Bankası’nda (PBOC) finansal istikrar ve araştırma bürolarının başkanı olarak görev yapan Lu Lei, uygun ekonomik büyüme ve enflasyon seviyelerini içeren mali ve ekonomik istikrarın dengelenmesi gerektiğini söyledi.

İstikrarın sürdürülmesi için merkez bankalarının finans sektöründeki genel likiditeye yakından dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Öte yandan BNP Paribas Çarşamba günü yayımladığı bir raporda, Çin ekonomisinin ve bankacılık sisteminin ABD ve Avrupa’daki son bankacılık stresinden büyük ölçüde yalıtılmış olduğu yönünde değerlendirmede bulundu.

Fransız bankacılık kurumu, “Çinli politika yapıcıların son beş yılda finansal risklere karşı yürüttüğü kampanyalar ve PBOC’un temkinli para politikası duruşu, ülkenin bankacılık sektörünün sağlığını iyileştirdi” ifadelerini kullandı.

Bu noktada BNP Paribas, Çin’in emlak sektöründe 2020’de başlayan kaldıraçsızlaşma kampanyasına dikkat çekti. Reformun, yetkililerin finansal riskleri önleyici olarak dizginleme niyetini vurguladığını ekledi.

Notta bankalardan en çok borç alan emlak sektörünün, bu yıl daha geniş bir ekonomik toparlanmanın yanında iyileşirken, Çin bankalarının genel kredi risklerinin hafifleyeceği öngörüldü.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın