
Pekin’den yanıt gecikmedi. 10 Mart’ta yürürlüğe girmesi planlanan belirli ABD ithalatlarına yüzde 10 ila yüzde 15’lik yeni tarifelerle ABD firmalarına ihracat kısıtlamaları açıkladı. İki ülke arasındaki gerilim, son gelişmelerle iyice arttı.

kolayca yatırım yapın
Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin, ABD’nin yeni tarifelerine hızla karşılık verdi ve dünyanın en büyük iki ekonomisini tam kapsamlı bir ticaret savaşına bir adım daha yaklaştırdı.
Pekin ayrıca ulusal güvenlik gerekçesiyle yirmi beş ABD firmasını ihracat ve yatırım kısıtlamalarına tabi tuttu.
Çin Dışişleri Bakanlığı, düzenlediği basın toplantısında ülkenin hiçbir zaman zorbalığa veya baskıya boyun eğmediğini belirterek “Çin’e aşırı baskı uygulamaya çalışmanın yanlış bir hesaplama ve hata olduğunu” söyledi.
Çin, Beyaz Saray’ı gümrük vergilerindeki artış nedeniyle “şantaj yapmakla” suçladı ve dünyanın en sert uyuşturucu karşıtı politikalarından bazılarını uyguladığını duyurdu.
Analistler, Pekin’in hala Trump yönetimiyle bir ateşkes müzakere etmeyi umduğunu, Çinli müzakerecilerin bir anlaşmaya varması için gümrük vergilerini kasıtlı olarak yüzde 20’nin altına düşürdüğünü söylüyor, ancak her tırmanış bir yakınlaşma şansını azaltıyor.
Trivium China’da tarım analisti olan Even Pay, “Çin hükümeti tırmanışa geçmek istemediğini işaret ediyor” diyerek Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping bir anlaşmaya varabilirse, uzayan bir ticaret savaşından kaçınmak için hala zaman olduğuna dikkat çekti.
Ancak ikinci ticaret savaşının ilk günlerinde olduğumuzu söylemenin yanlış olmayacağını da ekledi.