Emtia piyasaları geçen hafta Çin ekonomisine dair endişelerin ve iyileşen hava koşullarının etkisiyle genel olarak düşüş eğilimine girdi. ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl faiz indirimlerine başlayacağı beklentileri artmasına rağmen emtia piyasaları olumlu yönde hareket etmedi.
Altın ons bazında yüzde 0,8 değer kazanırken, gümüş yüzde 1,4, platin yüzde 2,7 ve paladyum yüzde 5,9 değer kaybetti. FED Başkanı Jerome Powell’ın enflasyonda düşüş eğilimi olduğunu belirten açıklamaları, altın ons fiyatlarında yükselişe yol açtı.
ABD’de tüketici enflasyonundaki yavaşlama da altın fiyatlarını destekledi. Küresel ekonomik aktivitenin yavaşlayacağı beklentileri ise gümüş fiyatlarını olumsuz etkiledi.
Analistler, FED’in faiz indirimlerine başlayacağına dair beklentilere rağmen gümüş yatırımcısının hala temkinli bir tutum izlediğini vurguladı.
Baz Metaller Değer Kaybetti
Baz metallerde ise geçen hafta tezgah üstü piyasada bakır yüzde 2,4, kurşun yüzde 1,2, nikel yüzde 2,8 ve çinko yüzde 1,9 değer kaybetti.
Çin’de açıklanan enflasyon verileri, talebin zayıfladığı sinyalini vererek baz metal fiyatlarında düşüşe neden oldu. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Haziran’da aylık yüzde 0,2 azalırken, yıllık yüzde 0,2 artışla beklentilerin altında kaldı.
Analistler, bu verilerin ülkede ekonomik aktivitenin yavaşladığına işaret ettiğini belirterek Çin’de deflasyon riskinin devam ettiğini ileri sürdü.
Çin’de fiziki tüketimin azalması, özellikle bakır fiyatlarını düşüşe yönlendirdi. Ülkede bakır kablo ve tel üreticilerinin faaliyetlerindeki azalma dikkat çekti. Küresel bakır üretiminin artması beklentileri de bakır fiyatlarının gerilemesine katkı sağladı.
Petrol Fiyatları Düşüşte
CNBC-e haberinde, enerji grubunda Brent petrol varil fiyatının yüzde 2,4, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gaz fiyatınınsa İngiliz Termal Birimi (MMBtu) cinsinden yüzde 0,3 düşüş kaydettiğine işaret etti.
Petrol fiyatlarındaki düşüşte, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını sona erdirecek bir ateşkes ihtimali etkili oldu.
Ayrıca ABD’nin Texas kıyılarına “kategori 1” şiddetinde ulaşan Beryl Kasırgası da fiyatlar üzerinde etkili oldu. Ancak bölgedeki petrol ve gaz firmalarının operasyonlarına devam edebilmesi petrol fiyatlarındaki yükselişi sınırladı.
Kasırga öncesinde alınan önlemler ve üreticilerin stokları da Brent petrol fiyatlarının artışını kısıtladı. Doğal gaz fiyatlarında talebin azalmasıyla birlikte düşüş yaşandı.
Kakao Fiyatları Yükselişte
Chicago Ticaret Borsası’nda buğday kile başına yüzde 6,7, mısır yüzde 2,2 ve soya fasulyesi yüzde 5,7 düşerken, pirinç yüzde 0,5 arttı. ABD’de mısır ve buğday üretiminin artması fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.
Soya fasulyesi ise Kasım 2020’den bu yana en düşük seviyesini gördü. İyileşen hava koşulları, soya fasulyesi fiyatlarını aşağı yönlü etkiledi.
Intercontinental Exchange’de pamuk yüzde 0,2, şeker yüzde 4,7 azalırken kahve yüzde 8,7 ve kakao yüzde 6 yükseldi. Kahve fiyatları, Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Brezilya’da şeker üretiminin artması ve Hindistan’da yağışların artması şeker fiyatlarını düşürdü. Küresel kakao arzına yönelik endişeler ise kakao fiyatlarını yukarı yönlü hareketlendirdi.
Brezilya ve Vietnam’da beklenenden daha kurak hava koşullarının devam etmesi kahve arzında endişelere yol açtı.