Çin’de elma fiyatları yaklaşık yüzde 30 oranında arttı ve tüketiciler meyve alımlarını azaltmaya başladı. Bakkaliye dağıtım platformu Dada-JD Daojia’dan gelen bu verilerin, ülkedeki yiyecek fiyatlarındaki birkaç yükselişin yalnızca bir örneği olması dikkat çekti.
Hızlı artış, tüketici duyarlılığı ve harcamaları üzerindeki etkiler için izlemeye değer nitelikte çünkü Pekin ekonomiyi istikrarlı bir şekilde büyütmenin yollarından biri olarak tüketime büyük önem veriyor. Çarşamba günü yayınlanan hükümet rakamları da Çin’in tüketici fiyat endeksinin Mayıs’ta yüzde 2,7’ye yükselerek bir yıldan fazla bir süre içindeki en yüksek seviyesine ulaştığını gösterdi.
Çin’in yüzde 2,7’ye yükselen tüketici fiyat endeksini destekleyen başlıca faktörler ise domuz eti fiyatlarındaki %18,2’lik ve meyve fiyatlarındaki %26,7’lik artış oldu.Sonuçta Afrika domuz ateşi hastalığı milyonlarca domuzu vururken kötü hava koşulları da meyve mahsulüne zarar vermişti. Dada-JD Daojia, raporunda yarım kilo elma fiyatının Nisan sonundaki 11,81 Çin yuanı seviyesinden Haziran başında 15,19 Çin yuanına yükseldiğini söyledi. Söz konusu artışın, kilo başına 1,55 ABD dolarından kilo başına yaklaşık 2 dolara yükselişine karşılık geldiği görüldü. Sonuç olarak da Nisan ile Haziran aylarında teslimat sitesindeki elma satışı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 düştü.
Yıldan yıla meyve satışlarına raporda yer verilmese de şirket, liçi, muz ve karpuz önderliğindeki kategorideki satışların Mayıs ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 15 arttığını belirtti.90 Çin şehrinde atlık 30 milyondan fazla kullanıcısı olan Dada-JD Daojia’nın Wal-Mart ile e-ticaret sitesi JD.com tarafından desteklendiği bilgisi ayrıca verildi. U.S. Apple Association’a göre Çin en büyük elma üreticisiydi ve ABD de ikinci sırada geliyordu. İlaveten ABD Tarım Bakanlığı’nın Haziran raporu, Nisan ve Mayıs aylarındaki donun, şiddetli yağmurun ve dolunun büyük üretim bölgelerinde elma mahsullerine önemli ölçüde zarar verdiğini açıklamıştı.
Sonucunda ise Çin’in elma üretiminin yüzde 25 oranında düşerek 9 yılın en dip seviyesi olan 31 milyon tona gerilemesi bekleniyordu.Bu da dünya çapındaki elma üretiminin 8 yılın en düşük seviyesine ulaşmasına katkı sağlayacaktı. Söz konusu raporda verilen bilgiler arasında ABD’den Çin’e giren elmaların Pekin’in yüzde 50’lik misilleme tarifeleriyle karşı karşıya olduğu da vardı. Dolayısıyla Çin’in meyve ithalatında öngörülen 12 bin tonluk artışın öncelikle Yeni Zelanda ve AB’den gelmesi bekleniyordu.
Meyve fiyatlarındaki artış hükümetin de dikkatini çekerken Ticaret Bakanlığı 5 Haziran’da, elma, armut ve diğer meyve fiyatlarındaki artışın geçici olduğu konusunda güvence vermeyi amaçlayan bir bildiri yayınladı. JD Digits’in baş ekonomisti Jianguang Shen de konuya ilişkin; “Enflasyon verileri artmaya devam etse de gelecekteki artışlar sınırlı ve genel baskı kontrol edilebilir” yorumunu yaptı.
Shen’in değerlendirmesinin gerekçeleri domuz eti fiyatlarının beklenenden az artmasıydı ve gelecekte daha fazla ürün piyasaya çıktıkça meyve fiyatlarının dengelenmesi bekleniyordu. Shen ayrıca tüketici fiyat endeksinin genel olarak %3 içinde kalacağını ve hafif enflasyonun bir miktar parasal gevşemeye izin verebileceğini belirtti.