Covid kısıtlamaları sonrasında istenen toparlanmayı sağlayamayan Çin ekonomisi için bu sabah gelen veriler de kara bulutların devam ettiğini gösterdi. ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde ticaret verileri Temmuz ayında beklentilerden kötü geldi.
kolayca yatırım yapın
Hem ithalatta hem ihracatta düşüş olurken, ihracatın azalması diğer ülke ekonomilerinde görülen bozulmaya bağlandı.
Mastercard Ekonomi Enstitüsü Asya-Pasifik, Orta Doğu ve Afrika baş ekonomisti David Mann, CNBC’ye verdiği demeçte Çin ekonomisine dair değerlendirme yaptı.
“Tam olarak demografik zorluk nedeniyle üretkenlik tarafındaki toparlanmayı görmeniz gerekiyor” diyen Mann, sermayenin üretkenliği artıracak şekilde kanalize edildiğinden emin olunması gerektiğini ifade etti.
Özel Sektör Teşvik Edilmeli
Çin’in kalabalık nüfusu nedeniyle daha küçük nüfuslu ülkelere kıyasla ekstra zorlukları olduğunu, çalışma yaşı düşse bile bunu fiilen gerçekleştirebilecek kadar insanın olmadığını söyledi.
Bu noktada üretkenlikten kaynaklanan baskıları ortadan kaldırmak için özel sektör büyümesinin teşvik edilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Covid sonrası seyahatlerin yeniden 2019 yılına döndüğünü fakat kişisel harcamaların azaldığını açıkladı. Bunun da genel tüketici harcamalarının toparlanmasına engel olduğunu ekledi.
Ekonominin geneline dair ipucu verecek olan özel sektör büyümesine ağırlık verilmesi gerektiğini altını çizdi.
Çin, Covid kısıtlamaları nedeniyle ekonomide ağır darbe alırken, gayrimenkul sektöründe yaşanan sıkıntılar tuz biber oldu. Pekin hükümeti son haftalarda emlak sektörünü destekleyecek teşvikler açıklasa da henüz iyimser bir etkisi olmadı.