Covid-19 salgınının çıkış kaynağı olan Çin, birkaç aydır vakaların yeniden baş göstermesi nedeniyle kısıtlamalara tekrar döndü. Hükümet, sıfır Covid politikası ile bazı büyük kentlerde kapanmaya gitti. Bu durum ekonomik aktivitelerin yavaşlamasına yol açtı.
Bu gelişmelerle birlikte, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi için yapılan negatif tahminlere yenileri eklendi. Kaynakların aktardığı bilgiye göre Goldman Sachs ve Nomura, bir yandan enerji krizi diğer yandan ekonomiye dair belirsizlikler nedeniyle Çin için büyüme tahminleri düşürdü.
Goldman bu yıl Çin ekonomisinin yüzde 3 oranında büyüyeceğini öngördü. Bir önceki tahminde bu oran yüzde 3,3 olarak paylaşılmıştı. Nomura ise yüzde 3,3 olan beklentisini yüzde 2,8’e indirdi.
Goldman ekonomistleri, Çin’de son yılların en sıcak ve kurak yazlarından birinin yaşandığını, bu nedenle devreye sokulan enerji kısıtlamalarının üretimi ve beraberinde ekonomik verileri olumsuz etkilediğini belirtti.
Emlak Sektöründeki Kriz Bir Diğer Önemli Etken
Sıfır Covid politikası ekonomik görünümü bozan temel faktör olarak başı çekerken, onun hemen ardından emlak sektöründe yaşanan kriz geliyor.
Goldman ve Nomura, gayrimenkul sektöründe yatırımların yavaşlamasının, ekonomik büyüme tahminlerinin düşmesine yol açtığına dikkat çekti.
Çin Merkez Bankası, ülkenin en önemli ekonomik kaynaklarından olan emlak sektöründe yaşanan krizi gidermek için geçen ay bir kurtarma paketi açıklamıştı.
Bankanın aldığı faiz kararına da dikkat çekilirken Goldman yorumunda sürpriz faiz indirimlerinin politika yapıcıların sadece ekonomik kısıtlamalarla değil aynı zamanda siyasi kısıtlamalarla da karşı karşıya olduğu anlamına geldiğine yer verildi.
Çin Merkez Bankası, Ağustos toplantısında hiç beklenmedik bir şekilde politika faizini 10 baz puan düşürerek, yüzde 2,85’ten yüzde 2,75’e çekti. Faiz indirimiyle birlikte ülke ekonomisinin daha da zayıflayacağı yönünde değerlendirme yapıldı.