Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Çin-ABD Anlaşması Hong Kong Limanına İhtiyaç Duyduğu Desteği Verebilir

Hong Kong limanı, ABD ile Çin arasındaki birinci aşama anlaşmasının imzalanmasından sonra artış kaydedebilir.
Çin-ABD Anlaşması Hong Kong Limanına İhtiyaç Duyduğu Desteği Verebilir
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Hong Kong’daki ikinci en büyük konteyner terminal operatörü olan Modern Terminals’in yöneticisine göre Hong Kong limanı, ABD ile Çin arasındaki birinci aşama anlaşmasının imzalanmasından sonra artış sağlayabilir.

Modern Terminals’den Peter Levesque, son iki yılda Çin ve ABD arasındaki ticaret anlaşmazlığın, işletmeler için özellikle liman işletmeleri için çok fazla belirsizlik yarattığını söyledi.

Yetkili, her iki tarafın da bu anlaşmayı yerine getirebileceğini umduğunu sözlerine ekledi. Bugün verdiği demeçte Levesque, futbol kalesinin neredeyse her gün hareket ettiği bir zamanda bir oyun planı kurmanın neredeyse imkansız olduğunu dile getirdi.

Dolayısıyla birinci aşama anlaşma yoluyla geleceğin nasıl göründüğüne dair daha kesin bir sonuç alabileceklerini, daha iyi plan yapabileceklerini ve Hong Kong’a daha fazla hacim getirebileceklerini savundu.

 Hong Kong Limanı Birinci Aşama Anlaşma 25 yıldır Hong Kong’da ikamet eden Levesque, bölgenin 1997’de Çin’e devredilmesine ve aynı zamanda Çin’in hızlı ekonomik büyümesine tanıklık ettiğini anlattı. Hong Kong Denizcilik ve Liman Kurulu’na göre Hong Kong Limanı, 2004 yılında hacimce dünyanın en işlek konteyner limanıydı.

Ancak o zamandan bu yana bölgedeki diğer limanlar tarafından yerinden edildi. Bu da liman işletmesi, Hong Kong ekonomisinin temel itici güçlerinden biri olduğu için endişe verici bir trend olarak ortaya çıktı. Dünya Denizcilik Konseyi’ne göre, Hong Kong Limanı 2018’de dünyanın yedinci en büyük limanıydı. Dört anakara Çin limanı aynı yıl dünyanın en büyük 5 konteyner limanı arasında yer aldı.

GCM Yatırım Banner
Levesque, Hong Kong’un liman faaliyetlerinin çoğunlukla aktarma işlerinden oluştuğunu ve bu işin yalnızca yüzde 14’ü ila yüzde 15’inin ABD için trans-pasifik olduğunu bildirdi.

 Hong Kong Limanı ABD Çin Anlaşma Artış “Buradan Hong Kong’da üretilen çok az ihracat var. İş alıyoruz, gönderileri Çin üzerinden, Hong Kong üzerinden dünyanın geri kalanına taşıyoruz. Ve sonra tam tersi yönde, Hong Kong üzerinden yeniden Çin’e taşıyoruz.” diyen Levesque, Çin ve ABD’nin birbirleriyle aynı fikirde olmadıklarında bunun tüm pazarları etkilediğini ve bunun yalnızca birinci aşamanın uygulanmasıyla geri dönmeyi umdukları bir şey olduğunu belirtti.

Çin’in ABD’den 200 milyar dolarlık mal ve hizmet satın almayı kabul ettiğini ve daha da önemlisi fikri mülkiyet koruması, finans endüstrisi gibi konuları ele almakta anlaştıklarını aktardı.

İki tarafın olumlu adımlar attıklarını kaydeden Levesque, ABD ile Çin’n geri adım atıp derin bir nefes alabilmelerini ve bu aşamayı hayata geçirebilmelerini umduğunu ekledi. Sekiz aydan fazla süren protestolara da değinen Levesque iş dünyası sadece “hepsinin geride bırakabileceği bir şey” aradığını dile getirdi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.