Türk-Rus ortaklığıyla yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) maliyeti gündemden düşmüyor. Anlaşması 2010 yılında imzalandığında maliyeti yaklaşık 20 milyar dolar olarak hesaplanan santrale ilişkin Rusya tarafından yapılan açıklamada daha yüksek tutarların dile getirilmesi üzerine gözler Akkuyu NGS’nin inşaat sahasına çevrildi.
Gazeteci Çiğdem Toker, T24’deki yazısında Akkuyu sermayesini kaleme aldı. Akkuyu NGS’nin sermayesinin dörde katlandığını yazan Toker, Rusya’nın maliyeti 36 milyar liraya çıkardığını kaydetti.
Akkuyu NGS finansmanı için yeni kaynaklara ihtiyaç olacağına dikkat çeken Çiğdem Toker, şöyle yazdı:
“Şirketin şu andaki kayıtlı sermaye tavanı 9 milyar TL. Olağanüstü Genel Kurul ile bu tutar yani kayıtlı sermaye tavanını 35 milyar 900 milyon 688 bin TL’ye kadar (yaklaşık 36 milyar TL) yükseltme yetkisi alınıyor. Yetki 14 Haziran 2028 tarihine kadar geçerli olacak. Kayıtlı sermaye tavanının yaklaşık 4 kat artması, Akkuyu NGS finansmanı için yeni kaynakların getirileceği anlamına geliyor.”
Toker, hisse devrindeki değişikliğin de altını çizerek, “Yapılacak değişiklikler arasında dikkat çeken bir diğeri “hisse devri” başlıklı değişiklikte onaya tabi olan işlem tutarının 8,5 milyon TL’yken bu tutarın 100 milyon ruble olarak değiştirilmesi. 100 milyon ruble bugünkü kurlarla 28,1 milyon TL ediyor. Yaklaşık 1 milyon dolara karşılık geliyor. Bu değişimin Türkiye’deki enflasyon ile bağlantılı olma ihtimali yüksek” dedi.
İşçi Zehirlenmeleri Gündemde
Sermaye artırımına rağmen inşaat sahasında çalışan haklarının gözetilmediğine dikkat çeken Toker, işçilerin sağlık ve beslenmesinin ayrı bir sorun oluşturduğunu söyledi.
İşçi zehirlenmesi haberleriyle gündemden düşmeyen Akkuyu’nun sermayesini dörde katlarken çalışanların da gözetilmesi gerektiğine dikkat çekti.