Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kamu maliyesinde öngörülebilir bir yaklaşımla istikrarlı ve sürdürülebilir yapıyı daha da güçlü hale getirmenin temel hedefleri olduğunu söyledi. Enflasyonu orta vadede kalıcı şekilde tek haneli rakamlara düşürmeyi amaçladıklarını belirtti.
Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda 12. Kalkınma Planı’na ilişkin sunum yaparken planın beş yıllık kalkınma hedefleri ile 2053 yılına yönelik uzun vadeli stratejisinden bahsetti.
Kalkınma planının uzun vadeli ortak amaç ve öncelikleri ortaya koyduğunu söyleyen Yılmaz, milli tasarrufu ve üretimi artırıcı, fiyatlarda istikrar ve dış ödemelerde dengeyi sağlayıcı, yatırım ve istihdamı geliştirici tedbirler öngördüğünü ifade etti.
Hedef: Dünyanın En Büyük 10 Ekonomisi İçinde Yer Almak
2053 vizyonuna ulaşmayı sağlayacak şekilde hazırlanan 12. Kalkınma Planı doğrultusunda 30 yıllık perspektif içinde; üst gelir grubu ülkeler liginde yer alan bir ülke olmayı, dünyanın 10 büyük ekonomisi ve satın alma gücü paritesine göre ilk beş ekonomisi arasında yer almayı hedeflediklerine vurgu yaptı.
İmalat sanayisinin milli gelirdeki payını yüzde 30 seviyesinin üzerine çıkarmanın, küresel mal ticaretinden yüzde 2’nin üzerinde pay almanın ve dünyanın en değerli 100 markası arasında en az 5 Türk markasının yer almasının diğer önemli hedefler arasında yer aldığını belirtti.
Ülkenin turizm gelirlerinde dünyada ilk üç ülkeden biri ve sağlık turizminde dünya lideri konumuna yükselmesini de hedeflediklerini aktardı.
12. Kalkınma Planı’nın 5 eksen üzerinde kurgulandığını söyleyen Yılmaz, ilkinin ‘istikrarlı büyüme, güçlü ekonomi’, ikincinin ‘yeşil ve dijital dönüşümle rekabetçi üretim’, üçüncünün ‘nitelikli insan, güçlü aile, sağlıklı toplum’, dördüncünün ‘afetlere dirençli yaşam alanları, sürdürülebilir çevre’ ve beşinci eksenin ise ‘adaleti esas alan demokratik iyi yönetişim’ olduğu bilgisini verdi.
Kişi Başına Gelir Hedefi
2023 sonu itibarıyla milli gelirin ilk kez 1 trilyon dolar seviyesinin üzerine çıkmasının, 2028 yılı sonu itibarıyla kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara ulaşmasının hedeflendiğini bildirdi.
Maliye politikasının enflasyon hedefi ve cari işlemler dengesiyle uyum içinde uygulanacağından bahseden Yılmaz, vergi tahsilatında verimliliğin artırılacağına ve vergi adaletini güçlendiren, vergi tabanını genişleten reformların yapılacağına dikkat çekti.
Son 20 yılda 260 milyar dolar civarında uluslararası doğrudan sermayenin Türkiye’ye geldiği bilgisini verirken önümüzdeki dönemde atılacak adımlarla ülkeye daha fazla kalıcı, uzun vadeli sermayenin gelmesini beklendiğini dile getirdi
Savunma sanayisi ihracatının bu yıl sonu itibarıyla 6 milyar dolara ulaşması beklenen hacminin, plan dönemi sonuna gelindiğinde 11 milyar dolara yükselmesinin hedeflendiğini ifade etti.
Enerji sektörünün gelişiminin de planda önemli yer kapladığını söyleyen Yılmaz, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin bütün üniteleriyle devreye alınacağını ve ilave nükleer santral kurulumlarına yönelik çalışmalara devam edileceğini belirtti.
Kara ve denizlerde petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri kapsamında sismik ve sondaj çalışmalarının yoğunlaştırılacağını sözlerine ekledi.