Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AA Editör Masası’nda yaptığı açıklamalarda fon soruşturmasına ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi.
kolayca yatırım yapın
Sorunlu fonların toplam fon piyasasının yüzde 4,6’sını oluşturduğunu belirten Yılmaz, 7 şirket ve 131 fon hakkında tedbir ve tasfiye kararı alındığını hatırlattı.
Yılmaz, yatırımcıların mağduriyetinin giderilmesi amacıyla hazırlanan kanun teklifinin Meclis’te ele alınacağını belirterek, düzenlemenin ekim ayında yasalaşması halinde ödemelerin aynı ay içinde başlayabileceğini ifade etti.
Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), Takasbank, Ziraat Bankası ve İş Bankası başta olmak üzere ilgili kurumların teknik hazırlıklarını tamamladığını belirtti.
Olağanüstü tasfiyede 1 milyon TL’ye kadar ödeme
Yılmaz, olağan ve olağanüstü tasfiye süreçlerinde kamu kaynağı kullanılmasının söz konusu olmadığını vurguladı. Olağanüstü tasfiyede yatırımcılara 1 milyon liraya kadar ara ödeme yapılmasının planlandığını belirten Yılmaz, düzenlemenin Meclis’ten geçmesiyle yatırımcı sayısının 100 binin altına düşebileceğini söyledi.
Yılmaz, 46 bin kişinin mevcut süreç kapsamında yer aldığını ve üç fonun olağan şartlarda tasfiye edildiğini açıkladı. Atlas fonuna ilişkin müzakerelerin sürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı, olağan tasfiye sürecinin bu hafta netleşmesinin beklendiğini ifade etti.
Fonlarda kaynak yetersizliği için iki formül
Bazı fonlarda 1 milyon liraya kadar ödeme yapmaya yetecek kaynak bulunmayabileceğine ilişkin endişeleri de değerlendiren Yılmaz, iki seçeneğin üzerinde durulduğunu söyledi.
İlk seçeneğin, geri alınan kaynakların hızla tahsil edilerek ilgili fonlara aktarılması olduğunu belirten Yılmaz, iki seçenekte ise yeterli kaynağı bulunmayan fonlarda mevcut paranın en düşük alacaklıdan başlayarak dağıtılmasının öngörüldüğünü kaydetti.
Yılmaz ayrıca haksız kazanç elde eden kişilerle ilgili soruşturma ve incelemelerin devam ettiğini vurguladı. Paraların iade edilmesinin hukuki sorumlulukları ortadan kaldırmayacağını belirten Yılmaz, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) varlıkların geri alınmasını hızlandıracak özel yetkiler verildiğini ifade etti.
Kârını tahsil edenler mağdurlar listesinde yer almayacak
Yılmaz, düzenlemenin mevcut teklif halinde 450 bin yatırımcıyı ilgilendiren bir değerlendirmeye de yer verdi. Buna göre, kârını tahsil ederek net yatırım tutarını geri alan kişiler mağdurlar listesinde yer almayacak.
Yılmaz, bu çerçevenin kanun teklifinin mevcut hali olduğunu ve nihai kararın Meclis’in takdirinde bulunduğunu belirtti.