Rusya, Ukrayna’nın Herson bölgesini ele geçirdikten sonra Ukrayna, Çernobil Nükleer Santrali’nin kontrolünü kaybettiğini açıkladı. Öncesinde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Çernobil’i ele geçirmeye çalıştığını Twitter’dan duyurarak; “Savunucularımız 1986 trajedisi tekrarlanmasın diye canlarını veriyorlar” dedi.
Ayrıca Zelenskiy, “Bu, tüm Avrupa’ya karşı bir savaş ilanıdır” dedi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı da konuyla ilgili olarak; 1986’da dünyanın Çernobil’de en büyük teknolojik felaketi gördüğünü belirtti.
Rusya savaşa devam ederse Çernobil’in 2022’de tekrarlanabileceğini dile getirdi.Ukrayna’nın başkenti Kiev’e 110 kilometre uzaklıktaki Çernobil Nükleer Santral’nin Rusya’nın kontrolüne geçmesi, tüm dünyada korku yarattı.
Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Herashchenko, Çernobil bölgesindeki çatışmaların nükleer atık depolarına zarar verebileceğini ve bu durumda Avrupa’yı Belarus’u ve Ukrayna’yı radyoaktif bulutun kaplayabileceği konusunda uyardı. Radyoaktif toz bulutunun bir top mermisinin isabeti durumunda oluşabileceğini söyledi.
Beyaz Saray’dan Çernobil Açıklaması
Beyaz Saray Perşembe günü, Rus askerlerinin Çernobil nükleer atık depolama tesisi personelini rehin tuttuğuna dair güvenilir haberleri kınadı.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Nükleer atık tesislerinin bakımı ve korunması için gereken rutin kamu hizmeti çabalarına son verebilecek bu yasadışı ve tehlikeli rehin alma, açıkçası inanılmaz derecede korkutucu ve endişe verici. Bunu kınıyor ve serbest bırakılmalarını talep ediyoruz.”
Tekrarlanmasından Korkulan Çernobil Faciası!
Gözler 1986’da dünyanın en büyük nükleer felaketlerinden birine sahne olan santrale çevrilirken Çernobil hakkındaki detaylar merak ediliyor. 26 Nisan 1986’da saat 01.24’te meydana gelen patlama, sayısız insanın hayatına mal olmuş, birçoğunun hayatında da kalıcı izler bırakmıştı.
Patlama, o zamanlar Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ülkesi Ukrayna’nın Çernobil kentinde bulunan nükleer santralin 4 numaralı ünitesinde meydana gelmiştir.
4. reaktörün asıl patlama nedeni, yetkililerin sorumsuzluğu olarak aktarılırken 31 kişinin patlama anında santralde, binlercesinin de daha sonra hayatını kaybettiği bilinmektedir.
Hiroşima ve Nagazaki’deki atom bombalarından katbekat daha fazla radyasyonun yayıldığı Çernobil felaketinin Türkiye etkileri patlamadan sonra yeteri kadar araştırma yapılmadığı için bilinemiyor.
Ancak Türk Tabipler Birliği’nin 2006 yılında hazırladığı rapora göre, Çernobil’deki radyoaktif bulutlar 3 Mayıs 1986’da Marmara’ya, 4-5 Mayıs’ta Batı Karadeniz’e, 6 Mayıs’ta Çankırı’dan Sivas’a, 7-9 Mayıs’ta Trabzon Hopa’ya, 10 gün sonra da tüm ülkeye yayılmıştır.