Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

CDS Yeniden 300 Baz Puanda! Ekonomide Karahan Gücü

Türkiye ekonomisine ilişkin güvene işaret eden 5 yıllık kredi risk primi bugünkü revizyonla birlikte 34 baz puan gerileyerek 300 baz puana düştü. İşte detaylar;
CDS Yeniden 300 Baz Puanda! Ekonomide Karahan Gücü
HABER GİRİŞ

Türkiye’nin ekonomik dinamikleri son dönemde yatırımcılara güven aşılıyor. Bu durum ise Türkiye’nin kredi risk primi yani CDS’ini düşüşe geçirdi. Küresel merkez bankalarının faiz indirimlerine ilişkin beklentilerin Mayıs ve Haziran aylarına kaymasıyla TL varlıklara olan talep hala güçlü seyrediyor.

2024 yılında yükselişe geçen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, son dönemde rekor üstüne rekor kırarken yabancı yatırım kuruluşlarının TL varlıklara ilişkin olumlu raporları da gelmeye devam ediyor.

Türkiye’nin yurt dışı borçlanma ihalelerine artan ilgi ise borçlanma faizlerinin düşmesine ve vadelerinin uzamasına olanak sağladı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanlığı koltuğundaki değişimin etkilerinin piyasayı olumsuz etkileyeceğine yönelik endişeler, göreve Fatih Karahan’ın atanmasıyla son buldu. Karahan’ın istikrar mesajlar ekonomi programına olan güveni artırarak yatırımcının ilgisini çekti.

Geçen hafta 3 yerli kurumun borçlanma ihalelerine gelen talep ise Türkiye’ye ilişkin olumlu algının güçlendiğine dair önemli bir sinyal verdi.

GCM Yatırım Banner

Bu gelişmelerin de etkisiyle Türkiye’nin CDS’lerindeki düşüş eğilimi hız kazandı. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi, 2 Şubat’taki 334 baz puan seviyesinden yaklaşık 34 baz puan gerileyerek 300 baz puan seviyesine düştü.

Makas 132 Baz Puana Geriledi

Anadolu Ajansı (AA) haberinde analistlerin görüşlerine de yer verdi. Analistler, Türkiye’nin risk primindeki gerilemenin ülkenin iç ve dış dinamikleriyle ilişkili olduğunu öngördü. Gelişmekte olan ülkelerin CDS ortalaması ile Türkiye’nin CDS’si arasındaki makasın 132 baz puana kadar düştüğünü belirtti.

Yurt içi ve yurt dışındaki gelişmeler, Türk varlıklarına olan risk iştahını artırıyor. Son bir haftada Eximbank, Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Hazine’nin yurt dışı borçlanma ihalelerinde toplamda 4 milyar dolar dış kaynak temin edilirken, toplam talep 23,8 milyar doları buldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 8 Şubat’ta gerçekleştirilen 15 Mayıs 2034 vadeli 3 milyar dolarlık eurobond ihracı ise büyük ilgi gördü. İhaleye yaklaşık 300 yatırımcı katılırken, talep ihraç tutarının 3 katından fazla oldu.

AA haberinde ihracın getirisinin, gösterge getiride yapılan 50 baz puanlık aşağı yönlü revizyonla yüzde 7,875 seviyesine gerilediğine işaret etti.

KAYNAK: AA

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.