Climate Analytics ve NewClimate Institute organizasyonlarının iş birliği olan Climate Action Tracker (CAT), Perşembe günü yaptığı açıklamada benimsenen iklim hedeflerinin tehlikeye girdiği konusunda uyarılarda bulundu. Açıklamada, bu yıl Rusya’dan gelen arzı değiştirmek amacıyla daha fazla doğal gaz tedarik etmek için çabalayan ülkelerin, iklim hedeflerini engelleyebilecek adımlarla risk yarattığını belirtti.
Bilindiği üzere Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna topraklarını işgal etmeye başlamasının ardından Avrupa’ya gaz dağıtımını keskin bir şekilde kesti. Bunun sonucunda bu yılki ürkütücü iklim değişikliğini engelleme çabaları, kıt gaz ve yükselen yakıt fiyatlarının neden olduğu küresel bir enerji kriziyle çarpıştı.
Bill Hare’den Hedeflerden Sapma Uyarısı
Araştırma enstitüsü Climate Analytics’in CEO’su Bill Hare konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Küresel emisyonların tehlikeli seviyeleri aşmasına neden olabilecek, dünya çapında genişletilmiş fosil gaz LNG üretimi ve ithalat kapasitesi için büyük bir baskıya tanık oluyoruz. Avrupa, Afrika, Kuzey Amerika, Asya ve Avustralya’da bunu görüyoruz.”
CAT raporuna göre planlanan projeler, dünyanın kalan karbon bütçesinin yüzde 10’unu, 1.5 derece santigratın üzerindeki ısınmadan kaçınılması durumunda yayılabilecek kümülatif miktarı yayabilir.
Projeler arasında Kanada’da yeni gaz sondajı ve Almanya ile Vietnam’da sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalat kapasitesi bulunuyor.
Ülkeler, iklim değişikliğine ilişkin 2015 Paris Anlaşması kapsamında, gezegeni ısıtan sera gazlarının 1.5 santigrat derece üzerine çıkmasına engel olmaya çalışmak konusunda anlaşmış durumdalar.
Bilim adamları, 1.5 santigrat derecelik bir ısınmanın ötesine geçmenin, bugün halihazırda ortaya çıkan ölümcül orman yangınları, seller ve yükselen denizlerden çok daha şiddetli iklim etkilerine yol açacağını belirtiyor. Şu anda dünya, sanayi öncesi seviyelerden 1.2 santigrat derece daha sıcak durumda bulunuyor.
Ekim ayı itibarıyla Rus gazı, Avrupa’nın gaz ithalatının son yıllardaki yüzde 40’ından yüzde 7.5 seviyesine kadar düştü.
IEA’dan Önemli Uyarı
Avrupa Birliği (AB) çoğunlukla Rus yakıtını temiz enerjiyle değiştirmeye çalışmak için daha yüksek yenilenebilir enerji hedefleri önermiş olsa bile bu tedarikleri değiştirme hamlesi, fosil yakıt altyapısını genişletme planlarını destekledi.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 1.5 santigrat derece hedefine ulaşılırsa yeni petrol ve gaz sahalarının açılmaması gerektiğine vurgu yaptı.
CAT: Daha Sert İklim Politikaları ve Yatırımlar Gerekecek
CAT ayrıca, ülkelerin bu on yıldaki emisyonları azaltma hedeflerinin dünyayı 2.4 santigrat derece ısınma rotasına sokacağını hesapladı.
Araştırmaya göre ülkelerin 2050 hedefleri de dahil olmak üzere ilan edilen tüm taahhütlerini yerine getirdiği en iyi durum senaryosunda 1.8 santigrat dereceye karşılık daha sert iklim politikaları ve yeşil enerjiye geçiş için çok daha büyük yatırımlar gerekecek.