Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Ocak’ta Ortak Paylaşım Forumu’nda işaret ettiği çalışma hayatındaki kanunların yeniden düzenleneceğine yönelik mesajının ardından süreç başladı. Erdoğan’ın talimatıyla çalışmanın Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu başkanlığında yürütüleceği bildirilmişti.
Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanı Mehmet Uçum, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve bürokratlarla iş kanunlarına yönelik çalışma toplantısı gerçekleşti.
İşçi ve işveren kanadından herhangi bir temsilcinin olmadığı toplantıda Uçum, çalışmayı tek başına yürütme organının yapacağına dikkat çekti.
Çalışma hayatındaki kanunların yeniden düzenlenmesine yönelik yapılacak çalışmalarınsa ne yönde gelişeceği konusundaki belirsizlik ise devam ediyor.
Toplantıda, İşçi ve İşveren Yoktu
Geçmişte dönemlerde çok sık gerçekleştirilen ancak 5 yıllık aranın ardından 20 Ekim 2023’te yapılan ilk Üçlü Danışma Kurulu toplantısında kararlar alınmıştı. Toplantıda, çalışma hayatındaki düzenlemeler için ortak komiteler kurularak çalışma yapılması kararlaştırılmıştı.
Söz konusu süreç işlerken 10 Ocak günü işçi, işveren ve hükümet tarafının temsilcilerinin anlaştığı ilk teknik komite çalışması gerçekleşti. Ancak toplantıda işçi ve işveren tarafı yer almadı.
Çalışmanın yürütme içinde bir hazırlık olduğunu vurgulayan Uçum, “Yürütme içindeki bu çalışmalar tekamül ettikten sonra konu kamuoyuna ve TBMM’nin takdirine sunulacak. Çalışma hayatına ilişkin çok önemli bir reform hedefine yönelik bir süreç başlamaktadır.” ifadelerini kullandı.
Çalışma Hayatı Yeniden Düzenlenecek
İş kanunlarının düzenlenmesi için 2019’dan bu yana çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Uçum, şöyle devam etti;
“Nihayetinde 14 çalıştay, 10 çalışma grubu toplantısı yapıldı, bu çalışmalarla oluşan birikim sonucu bir politika belgesi oluşturuldu. Politika belgesinin amacı mevzuat dağınıklığının giderilmesi, güncellenmesi ve yenilenmesi ile bir iş koduna ulaşılması olarak belirlendi.
Toplantıya ilişkin konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise çalışma hayatını düzenleyen kanunların içinde birbiriyle çelişen unsurlar olduğu ileri sürdü. Bakanlık olaraksa çalışmaya her türlü desteği vereceklerinin altını çizdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise toplantıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Işıkhan, çalışma hayatını yeniden düzenlemeyi arzu ettiklerini kaydetti. Tüm ekibiyle sürece katkı vereceklerininse altını çizdi.
KAYNAK: AA