Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Büyük Merkez Bankaları Mayıs’ta Faiz Artırımlarını Sürdürdü

Dünyanın önde gelen ekonomilerinin merkez bankaları, geçtiğimiz ay faiz politikalarına devam etti. Ayrıntılar haberde…
Büyük Merkez Bankaları Mayıs’ta Faiz Artırımlarını Sürdürdü
HABER GİRİŞ

Küresel ekonominin önde gelen merkez bankalarındaki faiz artırımlarının hızı Mayıs ayında çok az yavaşlama emaresi gösterdi. Büyüme sıkıntıları ve inatçı enflasyon verilerinin politika yapıcıları daha temkinli davranmaya sevk etmesiyle sıkılaştırmanın ölçeği azaldı.

En çok işlem gören 10 para biriminden birini denetleyen ve Mayıs ayında toplanan merkez bankalarının altısı da faiz oranlarını artırdı. Avustralya , Yeni Zelanda ve Norveç’teki merkez bankaları, geçen ay gösterge faiz oranlarını kümülatif olarak 150 baz puan artırdı.

ABD Federal Rezerv, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası da aynı oranda adımlar attılar. Geçen yıl Eylül ayında sıkılaştırma döngüsünün zirvesinde, sekiz merkez bankası faiz oranlarını kümülatif olarak 550 baz puan artırdı.

BlackRock Yatırım Enstitüsü başkanı Jean Boivin konuyla ilgili notunda, “Büyüme zayıflasa bile enflasyonun yapışkan olduğu kanıtlandı” ifadelerini kullandı. Boivin, piyasaların politika faizi beklentilerini yeniden değerlendirdiğini çünkü kalıcı enflasyonun, merkez bankalarının bu yıl faizleri düşürmeyeceğini veya artırmaya devam edeceğini gösterdiğini söyledi.

Yılbaşından bugüne kadar G10 ülkelerinin merkez bankaları 21 faiz artırımı gerçekleştirdi ve toplam 725 baz puan sıkılaştırma adımı attı. Bu, 2022’nin tamamında 54 faiz artırımı ve 2.700 baz puanlık faiz artırımlarını takip ediyor.

GCM Yatırım Banner

Gelişmekte olan piyasalar ise bazı merkez bankalarının gevşeme moduna geçmesiyle döngüde biraz daha ilerledi. 18 merkez bankasından 15’i faiz hamlelerine karar vermek için bir araya geldi, ancak yalnızca İsrail, Güney Afrika, Tayland ve Malezya’daki politika yapıcılar, kümülatif olarak 125 baz puan artırdı.

S&P Global Ratings yakın tarihli bir raporunda, “Mart ve Nisan verileri, düşen enerji fiyatları ve güçlü baz etkileri göz önüne alındığında, gelişmekte olan piyasaların enflasyon zirvelerini büyük ölçüde geçtiğini doğruluyor” ifadeleri yer aldı.

S&P, gıda enflasyonunun beklenenden daha katı kaldığına dikkat çekerken, Mayıs ayında yayınlanan BM verileri, dünya gıda fiyatları endeksinin bir yıl içinde ilk kez Nisan ayında arttığını ortaya koydu.

Raporda, “Gelişmekte olan ülkelerin şu anda ilgili merkez bankası enflasyon hedeflerine 2024’ün sonuna kadar ulaşmasını bekliyoruz” açıklaması yer aldı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.