Kripto sektörü 2022 yılında Terra ve FTX krizi gibi çeşitli zorluklarla karşılaştı. Bu krizler piyasada pek çok kripto para biriminin son dönemin en düşük seviyelerine doğru inmesine yol açtı. Diğer yandan fiyatların düşmesi, uzun vadeli yatırımcılara dip seviyelerden pozisyona giriş fırsatı yarattı. Peki, hangi kripto para birimlerine giriş yapmak daha kârlı olabilir?
Güncel olarak piyasada 20.000’den fazla kripto para var ve bu alan sürekli genişliyor. Kripto para birimlerinin sağladığı tüm avantajlar, insanları ortaya çıkan bu varlık sınıfına yatırım yapma konusunda daha hevesli hale getirdi. Ancak, kalabalık içinde en kârlı olanı seçmek zorlu bir görev haline gelebilir.
Trading Education analistleri, yatırım sürecini basitleştirmek ve gelecekte büyük kazançlar elde etmek için şimdi satın alınabilecek 3 ucuz kripto varlığı listeledi.
Polkadot (DOT)
Polkadot, geniş dijital varlık popülasyonu arasında yeni bir oyuncu sayılabilir. Ancak bu durum, platformun özellikle son aylarda büyük ilgi görmesini engellemedi.
Polkadot, Web3 Foundation tarafından geliştirilen blockchain tabanlı açık kaynaklı bir teknolojidir. Vakıf, kullanıcı dostu ve tamamen işlevsel olan açık kaynaklı, merkezi olmayan bir internet zinciri oluşturmaya kendini adamıştır. Son yıllarda, platform büyük bir büyüme elde etti ve geçen yıl en yüksek performanslı kripto projelerinden biri haline geldi.
DOT’un değer artışına katkıda bulunan bir diğer faktör blockchain geliştirmesidir. DeFi sektörlerinin genişlemesi, ekip için büyük bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Ayrıca, teknolojiden anlayan birçok kişi, platform aracılığıyla kendi kripto projelerini başlatırken bu blok zincirine göç etmeye devam ediyor. Bu nedenle, proje başarılı bir şekilde yatırımcıları, tüccarları ve geliştiricileri yakalamaya devam ediyor.
Platform, henüz Bitcoin kadar iyi bilinmese veya popüler olmasa da, Polkadot’un başarısı için hem yatırımcılar hem de uzmanlar cephesinde büyük beklenti var. Şu anki değeri olan 5.33 dolar (tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 55 dolardan yüzde 90 düşük) göz önüne alındığında, uzmanlar DOT’un büyük kazançlar için şimdi satın alınabilecek üç ucuz kripto varlıktan biri olduğuna inanıyor.
Cardano (ADA)
Cardano (ADA), bir dApp geliştirme platformu olmanın yanı sıra genel nüfus tarafından kullanılabilen üçüncü nesil bir blok zinciri olarak biliniyor. Üçüncü nesil kripto para birimleri, birinci ve ikinci nesil dijital varlıklardan örnekler alır ve kısıtlamalarını geliştirir.
Kripto 1.0 olarak kabul edilen Bitcoin, etkili bir şekilde dijital altındır; ancak ölçeklendirme endişeleri sistemi rahatsız etmektedir. Ethereum genellikle Kripto 2.0 olarak adlandırılır. 2017 yılında başlatılan Cardano ise Ethereum’un başlangıçta sahip olmadığı yetenekleri ekleyen Kripto 3.0’tür.
Charles Hoskinson, hem Cardano hem de Ethereum’un kurucu ortağıdır. 2014’te Ethereum ekibiyle yollarını ayırdı ve daha ölçeklenebilir, birlikte çalışabilir ve sürdürülebilir bir blockchain olan Cardano’yu piyasaya sürdü.
Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin en belirgin şikayetlerinden biri, iş kanıtı konsensüs süreçleri üzerine kurulu blok zinciri ağlarının muazzam enerji israf etmesidir. Cardano, hisse ispatına dayalı bir mutabakat sürecine sahiptir ve bu da onu daha dayanıklı ve ölçeklenebilir bir blok zinciri haline getirir. En çevre dostu blockchain teknolojilerinden biridir. Hoskinson, Forbes ile 2021’de yaptığı bir röportajda Cardano’nun Bitcoin’den 1.6 milyon kat daha fazla enerji tasarruflu olduğunu söyledi.
Ek olarak ağ, Bitcoin için yaklaşık 4.6 TPS ve Ethereum için 15 ila 45 TPS ile karşılaştırıldığında saniyede 250’den fazla işlem (TPS) gerçekleştirebilir. Sonuç olarak, piyasadaki mevcut düşüş, Cardano (ADA) yatırımlarınızı kilitlemek için iyi bir fırsat olabilir.
ADA tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3.09 dolardan şu an için çok geride. Projenin bu fiyat noktasına ulaşma veya onu geçme potansiyeli var. ADA, bu yazı kaleme alınırken 0.31 dolar gibi çok uygun bir fiyatla işlem görüyor ve bu da onu büyük kazançlar için satın alınabilecek ucuz kripto para birimlerinden biri yapıyor.
Polygon (MATIC)
Polygon, Ethereum ağına bağlanan bir yan zincir sağlayarak Ethereum’un ölçeklenmesine yardımcı olur. Layer 2 ölçeklendirme çözümü olarak ağ, Ethereum üzerinde birlikte çalışabilir olması gerekmeyen çeşitli blockchain projelerini birbirine bağlar. Aynı zamanda daha hızlı ve daha ucuz işlemlere olanak tanır.
Polygon, Ethereum ağını ölçeklendirmeye yardımcı olmak için kendi Proof-of-Stake (PoS) blok zincirini ve Commit Chain (taahhüt zinciri) bağlantısını kullanır. Amaç, blockchain teknolojisinin yaygın olarak benimsenmesini engelleyebilecek verimsizlikleri çözmektir.
SushiSwap, Curve ve Aave gibi popüler merkezi olmayan finans (DeFi) projeleri Polygon’u kullanır. Ek olarak, ağ yakın zamanda sıfır bilgi ispatı teknolojisini kullanan Ethereum ölçeklendirme girişimi Mir Protocol’ü 400 milyon dolara satın aldı ve Polygon Zero olarak isimlendirdi.
Resmi bir blog gönderisine göre, ağ şu anda Meta ve Stripe gibi şirketlerden bazıları da dahil olmak üzere 19.000 merkezi olmayan uygulamaya ev sahipliği yapıyor. Bu, geçen Ekim ayından bu yana yaklaşık yüzde 600’lük bir artışı ortaya koyuyor. Ek olarak, Polygon, ağın gelecekteki büyümesine katkıda bulunabilecek olan Tether stablecoini tam olarak desteklemektedir.
Polygon ağına dayanan uygulamaların sayısının katlanarak artması bekleniyor. Sonuç olarak MATIC, büyük kazançlar için satın alınabilecek bir diğer kripto para birimi olarak öne çıkıyor.