Savaş sırasında 13,6 dolara kadar çıkarak tarihi seviyelerini gören emtia ürünü, bugün yüzde 5’e yakın yükselişle Mart başındaki 14 yılın rekorunun ardından en yükseği kaydetti. Chicago borsasında işlem gören buğday vadeli işlemleri 12,5 doları test ederken haftalık kazancını yüzde 13’e yaklaştırdı.
kolayca yatırım yapın
Yazım sırasında yüzde 4’ün üzerinde artıda fiyatlanan buğdayın gün içi hareket aralığı 12,2-12,5 dolar oldu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle küresel arz kesintisine yönelik endişelerin yarattığı yukarı yönlü baskıyla buğday fiyatları bir yılda yüzde 74 artış kaydetti.
Buğday Fiyatlarında Sert Yükseliş Hindistan’ın Beklenmedik İhracat Yasağı
Buğday fiyatlarındaki sert yükseliş, Asya devlerinden Hindistan’ın ihracat yasaklaması ile yönlendirildi. Hindistan’ın buğday ihracatını askıya aldığını açıklamasının ardından fiyatlar, 2008 krizi sonrası görülen rekora yaklaştı.
Hareket, artan küresel buğday fiyatları, Hint mahsullerini dünya pazarında daha rekabetçi hale getirdiğinden yerel gıda güvenliğini garanti altına almak için yapıldı ki kısa süre önce Türkiye de bir ilkle Hindistan’dan buğday ithal etti.
Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi olan Hindistan, sıcak bir hava dalgasının mahsulü etkilemesinin ardından tüm ihracatı yasakladı.
Ukrayna’dan gelen arz kayıplarının küresel pazarda fiyatları yukarı çekmesinin ardından ülke daha önce buğdayı daha yüksek ihracat için itici güç olarak gösterdiğinden duyuru pazar için büyük bir sürpriz oldu.
Son haftalarda, Hindistan’ın büyük bölümlerinde şiddetli bir sıcak hava dalgası ülke için arz riskleri yarattı. 2022/23 için üretim tahminleri yakın zamanda aşağı revize edilirken bu durum yönetimi sert önlemler almaya zorladı.
Yapılan açıklamaya göre Hindistan, komşu ülkelere bir miktar buğday göndermeye devam edecek, ancak bu hükümet onayına tabi tutulacak. Aynı zamanda gereksinimlerle bulunabilirliğe bağlı olacak.