Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Brexit’in İngiltere ve Almanya Ticareti için Felaket Olduğu Söylendi

Alman Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK) Brexit’in İngiltere ve Almanya’nın ticari ilişkilerini olumsuz etkilediğini bildirdi. Ayrıntılar geliyor...
Brexit’in İngiltere ve Almanya Ticareti için Felaket Olduğu Söylendi
HABER GİRİŞ

Alman ekonomistler, Brexit’in Birleşik Krallık ile Almanya arasındaki ticaret ve yatırım bağları için “ekonomik bir felaket” olduğunu, Almanya’nın doğrudan yatırımında düşüşe yol açtığını belirtti. Açıklamada, Birleşik Krallık’ın bir ticaret ortağı olarak öneminin azaldığı kaydedildi.

İngiltere, 23 Haziran 2016’da Avrupa Birliği’nden çıkmak için oy kullandı ve 2021’in başında AB’nin tek pazarından ayrıldı. Alman Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK) dış ticaret başkanı Volker Treier “Brexit, kanalın her iki tarafı için de ekonomik bir felaket” açıklamasını yaptı.

Almanya geçen yıl İngiltere’ye 73,8 milyar euro değerinde mal ihraç etti ve bu rakam 2016’ya göre yüzde 14,1 düşüş olduğunu gösteriyor.

İngiltere, birleşik ihracat ve ithalatı ölçen bir ticaret ortağı olarak o zamandan bu yana daha da fazla önemini kaybederek beşinci sıradan on birinci sıraya geriledi. Almanya’nın Birleşik Krallık’taki doğrudan yatırım hacmi de azaldı. 2021’de, 2016’ya kıyasla yüzde 16,1’lik bir düşüşle yaklaşık 140 milyar euro oldu.

DIHK’ye göre, 2016’ya göre yüzde 5,2 daha az oranla 2.163 Alman şirketi şu anda Birleşik Krallık’ta faaliyet gösteriyor.

GCM Yatırım Banner

Birçok İngiliz şirketi son yıllarda Almanya’ya yerleşti. Uluslararası şirketlerin Almanya’da iş kurmasına yardımcı olan bir kuruluş olan Germany Trade and Invest (GTAI), Brexit oylamasından bu yana Birleşik Krallık’tan 1.000’den fazla yeni işletme tespit etti.

Yalnızca geçen yıl, 170 yeni işletme açıldı ve bu sayıyı yalnızca ABD ve Almanya’nın komşusu İsviçre’den şirketler geçti. GTAI Genel Müdürü Robert Hermann, “Birleşik Krallık’tan gelen taleplerin yüksek seviyede kalmasını bekliyoruz. İngiliz şirketlerinin AB’de bir yer edinmesi önemlidir.” açıklamasını yaptı.

İngiltere şirketlerini çekmek söz konusu olduğunda Almanya’nın büyüklüğü ve merkezi konumunun bir avantaj olduğunu da sözlerine ekledi. Treier ise Birleşik Krallık’ın AB’den çıkışının, yakın ticari ilişkileri daha da zorlaştırdığını ve Alman şirketlerinin ülkedeki işlerinde hâlâ önemli planlama ve yasal belirsizlik olduğunu vurguladı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın