Haftalardır Orta Doğu’da yaşanan gerginliklerin ve diğer faktörlerin etkisiyle bir türlü beklenen yükselişi gösteremeyen Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, rekoru olan 8562 puandan uzakta kalmaya devam ediyor. Endeks, haftanın ilk işlem gününü yüzde 2,1 artışla 7868 puandan tamamladı.
Aracı kurumlar tarafından 11 bin puana kadar hedef verilen BIST 100 endeksi, son haftalardaki düşük risk iştahı ve işlem hacmiyle 8000 puan altında işlem görmeye devam ediyor. Uzmanlar, Orta Doğu’daki gelişmelerin yakından takip edildiğini belirtirken yabancı yatırımcı eksikliğine de dikkat çekiyor. Borsada ciddi bir yükselişin olabilmesi için yabancı yatırımcı girişine ve tutunacak önemli bir hikayeye ihtiyaç olduğu belirtiliyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
BIST 100 endeksi, haftanın ilk gününde kayda değer bir yükseliş göstermeyi başardı. 8000 puana ulaşmakta zorlanan endeks, 6 Kasım’ı yüzde 2,1 artışla 7868 puandan tamamladı.
Endeks önceki kapanışa göre 162 puan artarken toplam işlem hacmi düşük kalmaya devam etti ve 81,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.
Analistler BIST 100’de 7880 seviyesinin direnç, 7700 ve 7600 puanın destek olduğunu belirtiyor.
Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı olurken en çok düşen yüzde 2,1 ile spor oldu. Bankacılık yüzde 3, holding ise yüzde 1,8 yükseldi.
Uzmanlar, bu hafta ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamaların piyasalar tarafından yakından takip edileceğini belirtiyor.
Ankara’da Kritik Zirve
Küresel piyasalar, Orta Doğu’da yaşanan gelişmelere odaklanırken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmek üzere Türkiye’ye geldi.
İkili arasında İsrail ve Filistin arasındaki kriz masaya yatırıldı. Fidan, Gazze’de sivillere yönelik saldırıların durması gerektiğini söyledi ve acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.
Doğuş Otomotiv
İnfo Yatırım Satış ve Pazarlama Direktörü Sertaç Ekeke, Borsa İstanbul’da yatırımcıların merak ettiği hisseleri analiz etti.
Ekeke, Doğuş Otomotiv (DOAS) için olumlu olduğunu belirtti ve üçüncü çeyrekten sonra bir çeyrek bilançosunun daha pozitif olabileceğini söyledi. Araç sektöründeki diğer şirketlerin 6 Kasım’da ciddi yükseliş kaydettiğini, ancak DOAS’ın biraz geri kaldığını aktardı.
Hissede 250 TL’nin korunması durumunda yukarı yönlü hedefin 350 TL olacağını paylaştı.
Kocaer Çelik
Uzman, yavaş yavaş demir ve çelik sektöründe mal toplanabileceğini ifade etti ve Kocaer Çelik (KCAER) tarafında da hikayenin devam edeceğini söyledi.
Kısa süre içerisinde 27,5 TL’nin üzerinde bir kapanış gelmesi ve bunun kalıcı olması durumunda 42 TL potasına girilebileceğini dile getirdi.
Boğaziçi Beton
Boğaz içi Beton’da (BOBET) taban hareketinin devam ettiğini, bilançonun beklentisinin biraz altında geldiğini kaydetti. BOBET’te 35 TL’nin oldukça önemli olduğunu, bundan sonra şirketle ilgili haber akışının da takip edileceğini belirtti.
Henüz yukarı yönlü bir iştah görülmediğini, ancak yukarı yönlü 57 TL seviyelerine doğru bir hareketin olabileceğini paylaştı. Hissenin 17 TL’den 52 TL’ye yükseldiğini ve yorulduğunu sözlerine ekledi.
Türk Hava Yolları, Pegasus ve Tav
Savaşa rağmen Türk Hava Yolları (THYAO) ve Pegasus’un (PGSUS) yavaş yavaş toplanabileceğini aktaran Ekeke, bunların yanına Tav Havalimanları Holding’in (TAVHL) mutlaka eklenmesi gerektiğini ifade etti. TAVHL’nin daha ucuz kaldığını söyledi ve portföylerde havacılık sektörünün yüzde 10 – 15 seviyesinde olması gerektiğini vurguladı.
Borusan Mannesman
Son dönemde yükselişiyle dikkat çeken Borusan Mannesman’ın (BRSAN) 900 TL’nin altına inmesinin iyi olmadığını dile getirdi. Bilanço tarafında gerileme olduğunu, ancak bunun fiyatlamasının abartıldığını kaydetti.
BRSAN’da düşüş eğiliminin öne çıktığını, ama yukarı yönlü hareketlilik tarafında 900 TL’nin üzerine geri dönülmesinin çok önemli olduğunu paylaştı. Bu noktaya ulaşılamaması tarafında bir miktar sıkışma görülebileceğini söyledi.
Şok Marketler
Ekeke, Şok Marketler’in (SOKM) 65 TL’nin üzerine çıkması durumunda hikayesini güçlendirebileceğini belirtti. SOKM, Bim (BIMAS) ve Migros’un (MGROS) mevcut seviyelerde kalmayacağını aktardı.
SOKM’de 60 TL’nin üzerinde kalabilmesi durumunda 90 TL’ye doğru bir hareketlilik görülebileceğini paylaştı. Gıda perakende sektörünün portföylerde olmazsa olmaz olduğunu vurguladı.
Sabancı Holding
Uzman, Sabancı Holding’de (SAHOL) mevcut seviyelerin hala ucuz olduğunu, hissenin 82 TL’ye doğru yükselmesini beklediğini ifade etti.
SAHOL’ün orta ve uzun vadede taşınabilecek hisselerden biri olduğunu dile getirdi.
Sasa Polyester
Sasa Polyester’in (SASA) beklenen reaksiyonu gösterdiğini vurgulayan Sertaç Ekeke, haber akışının da gelmesiyle birlikte çok ciddi bir hareketlilik görülebileceğini kaydetti.
47,8 TL ve 50 TL seviyelerinin geçilebilmesi durumunda 60 TL’nin üzerinde bir SASA konuşulabileceğini paylaştı.