Borsa İstanbul’da kayıplar ciddi seviyelere çıkarken uzmanlar da yatırımcıların sorularını cevaplayarak geleceğe yönelik tahminlerini paylaşıyor. Genel anlamda borsa için seçim süreci, deprem felaketi, siyasi gerilimler, yurt dışında bankacılık sektöründeki iflaslar belirleyici oldu.
Son aylarda özellikle depremin ardından Borsa İstanbul’da daha sağlam bir yapı oluşması için ve sert düşüşlerde kalkan görevi görmesi için Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Türkiye Varlık Fonu (TVF) devreye alınmıştı.
Ancak görünen o ki kritik olarak kabul edilen 5000 seviyesisin altına düşülmesi, BES ve TVF’nin gücünün yetmediğini gösteriyor.
Geçtiğimiz haftalarda değerlendirmelerini paylaşan uzmanlar, endeksin 5000 puan altına inmesinin istenmediğini, mevcut durumda yüksek ihtimalle de bu seviyenin altına düşülmeyeceğini paylaşmıştı.
Uzmanlar, borsadaki sert düşüşleri yorumlarken BES ve TVF gibi araçları desteklese de yatırımcı güvenine dikkat çekiyor. Yatırımcıların borsaya, ekonomiye, politika yapıcılara ve düzenleyici kurumlara duyduğu güven, tercihleri doğrudan etkilediği için büyük önem taşıyor.
Ziraat Alımları Düşüşün Önüne Geçemedi
Tunç Şatıroğlu gibi isimler gidişatın iyi olmadığını, endekslerin negatif yönlü hareket etme ihtimalinin ağır bastığını söylemişti. Uzman, BIST 100 endeksinde kritik seviyelerdeki Ziraat alımlarını “müdafaa hattı” olarak tanımlamıştı. Borsada dar bir alanda gidip gelindiğini aktaran Şatıroğlu, 5080 – 5040 ziraat müdafaa hatlarının kaybedildiğini, 4900 bölgesinde ikinci müdafaa hattının kurulduğunu söyledi.
Şatıroğlu, böyle bir ortamda al sat yaparak kazanılmadığı gibi al tut yaparak da kazanılmadığını paylaştı. Ümitli olmadığının altını çizen Uzman, seçimden sonra piyasalarda heyecan olup ani bir yükseliş görülebileceğini, fakat bu yükselişten sonra borsada aylarca bir şey olmasını beklemediğini kaydetti.
Hükümet değiştiğinde faizin artacağından dolayı paranın faize gideceğini, borsaya gelmeyeceğini dile getirdi.
Mevcut hükümetin kalması durumunda dışarıdan yabancı yatırımcının gelmeyeceğini aktardı ve hükümetin seçim bittiğinden dolayı ne gereği var diyerek borsayı ziraat müdafaa hatlarıyla tutmayacağını paylaştı.
Selçuk Gönençler’den Borsa Yorumu
Ekotürktv’de Perihan Tantuğ’a konuk olan Stratejist Selçuk Gönençler, 2019-2020-2021 ve 2022 trendlerindeki büyük oyuncuların birçoğunun BIST 100 endeksi 300 dolara geldiğinde ciddi oranda realize olup kenara çekildiğini aktardı.
Gönençler, “Sadece satışları karşılamakla piyasayı yukarıya götüremezsiniz.” ifadelerini kullandı. Borsadaki büyük oyuncuların seçime kadar bekle-gör anlayışında olduklarını dile getirdi.
Stratejist seçimden sonra birkaç gün ciddi oynaklık olabileceğini, ancak sonraki süreçte kim kazanırsa kazansın Borsa İstanbul’un kuvvetli bir yukarı yönlü hareket yapacağını düşündüğünü belirtti.
Mevcut hükümetin devam etmesi durumunda yukarı yönlü harekete başlayıp ardından satışların gelebileceğini, ana muhalefetin seçilmesi halinde ise yukarı yönlü hareket, ardından sert satış, daha sonrasında ise ralliye başlayabileceğini savundu.
Ana muhalefetin seçilmesiyle borsada neden sert düşüş olacağı sorusuna yanıt veren Gönençler, politikaların değişeceğini, faizlerin artacağını ters korelasyonda yabancıyı oyuna davet etmek için kısa süreli sert düşüş olacağını kaydetti.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Geçtiğimiz gün yeni haftaya negatif başlayan BIST 100 endeksi, haftanın ikinci gününde sert kayıplar verdi. Gün içinde ağırlıklı olarak yoğun satışlar görüldü ve günlük kayıp yüzde 3,7 seviyesinde oldu. Kapanış 4811 puandan, kritik olarak kabul edilen 5000 puanın oldukça altında gerçekleşti.
Önceki kapanışa göre 186 puan azalan endekste toplam işlem hacmi 54,1 milyar TL seviyesinde oldu.
BIST 100’de 4750 seviyesi destek, 5050 ve 5200 puan direnç seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.
Tüm sektör endeksleri kayıp verirken en çok gerileyen yüzde 6,49 ile iletişim oldu. Bankacılık endeksi yüzde 3,55, holding endeksi yüzde 3,35 düşüş gösterdi.
Analistler küresel pay piyasalarında temkinli bir hava olduğunu, bankacılık sektörüne yönelik endişelerin sürdüğünü belirtiyor.
BIST 100’deki hisselerin sadece 5’i prim yaparken 95’i geriledi. En çok işlem gören hisse senetleri Ereğli Demir Çelik (EREGL), Türk Hava Yolları (THYAO), İş Bankası (ISCTR) ve Koza Altın İşletmeleri (KOZAL) oldu.