Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda yabancı yatırımcılar Mayıs ayında satış ağırlıklı bir görünüm sergiledi. GCM Yatırım’ın hazırladığı rapora göre, yabancı yatırımcıların Mayıs ayındaki toplam alımları 39,46 milyar dolar, satışları ise 40,31 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece ay genelinde net 845,82 milyon dolarlık yabancı çıkışı yaşandı.
Raporda, yabancı yatırımcıların en fazla net alım yaptığı hisseler arasında ASTOR, IEYHO, KCHOL, EREGL ve KTLEV öne çıktı. En yüksek net yabancı alımı yaklaşık 71,6 milyon dolar ile ASTOR’da gerçekleşti. Öte yandan ASELS, DSTKF, AKBNK, FROTO ve SASA yabancıların en fazla net satış yaptığı hisseler arasında yer aldı.
Mayıs ayında BIST 100 endeksi üzerindeki baskının sürdüğüne dikkat çekilen raporda, jeopolitik riskler, enerji fiyatlarındaki yükseliş, küresel risk iştahındaki zayıflama ve yurt içindeki sıkı finansal koşulların piyasa üzerinde etkili olduğu belirtildi.
Bu dönemde zaman zaman tepki alımları görülse de yükselişlerin kalıcı olmadığı ve yatırımcıların temkinli duruşunu koruduğu ifade edildi. Rapora göre yabancı yatırımcı işlemleri, piyasalarda risk iştahının henüz güçlü bir toparlanma göstermediğine işaret ederken, yabancı ilgisinin seçici şekilde devam ettiği değerlendirildi.