Yurt içi pay piyasaları günlerdir dikiş tutturamıyor. Geçen hafta Çarşamba ve Perşembe günleri gerçekleşen sert satışların ardından, Cuma günü ciddi bir toparlanma yaşanmıştı. BIST 100 endeksi haftayı yüzde 4,41 artışla 5.341 puandan tamamladı.
Gün içinde 5.000 puan altına gerileyip oradan toparlanma gösterdi. Bugünkü işlemlere artıda başladıktan sonra yönünü tekrar aşağı çevirdi. Piyasalardaki aşırı oynaklık çeşitli sebeplere bağlanırken, yatırımcıların endişeleri de giderek artıyor.
BIST 100 Endeksi Kritik Seviyelere İniyor
Endeks 9 Ocak işlemlerine yüzde 1,12 değer kazancıyla 5.401 puandan başladı. Fakat seansın başlamasıyla birlikte yönünü aşağı çevirerek 5.176 puana kadar indi. Saat 13.18’de yüzde 1,47 değer kaybıyla 5.263 puandan işlem görüyor.
Analistler 5.200 seviyesinin üzerinde kapanış olmadığı sürece düşüş isteğinin devam edeceğinin altını çiziyor. 5.450 puan ise direnç seviyesi olarak işaret ediliyor.
Aynı dakikalarda orman, kağıt ve basım hariç diğer tüm sektör endeksleri düşüş yönünde.
Bankalar endeksi yüzde 2,57, bilişim yüzde 1,62, gayrimenkul yatırım ortaklığı yüzde 1,62, iletişim yüzde 4,42, holding yüzde 1,96, madencilik yüzde 3,57, turizm yüzde 4,04 düşüş gösterdi.
Borsa Son Ayların En Volatil Günlerini Yaşıyor
Çin’de Covid tedbirlerinin sona erdirilmesi Asya piyasalarının yükselmesini sağladı. Avrupa tarafında da bugün alıcılı bir gün geçerken, Borsa İstanbul negatif ayrışıyor. Son bir haftalık işlem döneminde yüzde 8’e yakın gerileyen BIST 100 endeksi, son ayların en dalgalı günlerini yaşıyor.
Söz konusu oynaklık ise başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim açıklamaları olmak üzere çeşitli sebeplere bağlanıyor.
Kasım ayından bu yana hızlanan halka arzlar da bunlardan birisi. Özellikle son yapılan Söke Değimencilik halka arzında yatırımcıların hisselerini satarak katıldığı yönündeki söylentiler, bu yöndeki düşünceleri destekliyor.
Birçok analist halka arzların piyasada dengesizlik yarattığı konusunda hemfikir. Bunun yanında aracı kurumların satışları, borsada daha fazla düzeltme olacağına yönelik beklentilerle gelen panik satışları da elbette düşüşlerin en büyük sebepleri arasında yer alıyor.