Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Borsada kredili işlem hacmi yüzde 38 geriledi

Borsada hisse senedi teminatlı kredi işlemlerinde Temmuz ayında görülen zirvenin ardından sert düşüş yaşandı. TSPB verilerine göre kredi hacmi Ekim ayında 82,2 milyar TL'ye gerilerken kredi kullanan yatırımcı sayısında da önemli azalma kaydedildi.
Borsada kredili işlem hacmi yüzde 38 geriledi
HABER GİRİŞ

Borsa İstanbul’da kredili hisse senedi işlemlerinde son aylarda yaşanan gerileme dikkat çekti. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) verileri, hisse senedi teminatlı kredi hacminin Temmuz ayındaki zirvesinden Ekim ayına kadar yüzde 38 azaldığını ortaya koydu.

Fon piyasasında yaşanan gelişmelerin etkili olduğu süreçte, yatırımcıların kredili işlem hacminde belirgin bir çözülme görüldü. TSPB verilerine göre hisse senedi teminatlı kredi hacmi, Temmuz ayında 131,6 milyar TL ile en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Ekim ayında ise bu rakam 82,2 milyar TL’ye kadar geriledi. Böylece üç aylık dönemde kredi hacminde 49,4 milyar TL’lik düşüş yaşandı.

Kredili işlem yapan yatırımcı sayısı da azaldı

Kredi hacmindeki gerilemeye yatırımcı sayısındaki düşüş de eşlik etti. Temmuz ayında 48 bin 935 olan kredili işlem yapan yatırımcı sayısı, Ekim ayında 38 bin 558’e indi.

Bu dönemde kredi kullanan yatırımcı sayısı yüzde 21 azaldı. TSPB verilerinde yatırımcı başına düşen kredi tutarındaki değişim de öne çıktı.

Temmuz ayında yatırımcı başına ortalama kredi hacmi 2,7 milyon TL seviyesindeyken Ekim ayında 2,1 milyon TL’ye geriledi.

Veriler, yalnızca kredili işlem hacminde değil, kredi kullanan yatırımcı sayısında ve yatırımcı başına düşen kredi tutarında da aşağı yönlü bir eğilime işaret etti.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2026/3Ç Kar/Zarar 30.12%-69.88%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.