Mega Polietilen Köpük, dün akşam açıkladığı konkordato kararıyla büyük yankı uyandırırken bugün şirketin MEGAP kodlu hisseleri işleme kapatıldı. Gelişmeler, yatırımcılar tarafından dikkatle izlenirken uzmanlar halka açık bir şirketin konkordato ilan etmesini değerlendirdi.
Yorumlardan biri tclira.com yazarı Ekonomist Sadık Mazanoğlu’ndan geldi. Mazanoğlu, konkordatonun borsada işlem gören şirketlerde çok görülmediğini çünkü bu şirketlerde mali yapının daha şeffaf olması gerektiğini vurguladı.
Konkordato sürecini anlatarak Mega Polietilen Köpük’ün aslında bu duruma doğru ilerlediğini söyledi.
Kredi derecelendirme notunun gecikmiş bakiyeler ve karşılıksız çek kayıtlarında görülen artış nedeniyle bu ayın başlarında düşürüldüğünü anımsattı. Aynı zamanda finansal tablolarında nakit akışında ciddi sorunların olduğunu aktardı.
Sıkı para politikasının şirketlerin finansmana erişimi zorladığını, önümüzdeki dönemde başka borsa şirketlerinin de konkordato açıklayabileceğini dile getirdi.
Son dönemde maliyetsiz finansman kaynağı olarak görülen halka arzlar için de daha detaylı analiz gerektiğini ekledi. Yaşanan gelişmeler hem küçük yatırımcıyı mağdur edip hem de borsadan kaçışa sebep olurken “bir dönem 8 milyonu geçen yatırımcı sayısını bir daha yakın zamanda zor görecek gibiyiz” dedi.
Bankacı ve ekonomist Adem Soylu, şu ifadelerle görüş bildirdi:
İktisatçı Rıdvan Özturgut, yatırımcılara parasal sıkılaşma döneminde borçsuz olmak ve güçlü nakit akışı olmak üzere 2 altın kurala dikkat etmeleri yönünde çağrıda bulundu.
“Bugün önemli bir milat. Nakit üretemeyen, özellikle de borcunu ödeyecek kadar nakit üretemeyen şirketlerden korkmak lazım” dedi.
Aynı zamanda MEGAP’ın konkordatosuna atıfla borcu özkaynağından büyük olan şirketlerden bahsetti. NETAS’ın özkaynağının 8 katı borcu olduğunu TATEN’in ise yaklaşık özkaynaklar kadar borçlu olduğunu belirtti.
Özturgut’un şirket borçluluğunu değerlendirdiği listede ilk sırada NETAS yer alırken ardından VKING, KERVN, GLYHO, ARENA, TSPOR, HOROZ, OTKAR, INGRM, ARZUM, ULUSE, RYSAS, DITAS, PGSUS, SMRTG, CONSE, ERCB, MARTI ve TATEN geldi.
Ünlü ekonomist Dr. Murat Kubilay ise MEGAP konkordatosuyla ilgili şöyle yorum yaptı:
“Teşviklerin kıstasları yetersiz, süreç denetimleri yok, nihai sonuç önensenmiyor bile. Sektörün stratejik önemi, şirketin niteliği ve bu esnada oluşan istihdamın sürekliliği dikkate alınmıyor. İddialı şovlarla açılış yapılıyor. Ancak iflasa gidince medyada tekrar haber oluyor.”
Kubilay, söz konusu değerlendirmeyi Cem Soner’in MEGAP’a ilişkin gönderisini paylaşarak yaptı.
Paylaşımda, MEGAP’ın devletten aldığı 3 ayrı teşvik belgesinin olduğu, 2020’den beri kurumlar vergisi indiriminden KDV istisnasına kadar milyonlarca liralık teşvikten faydalandıkları, tesisin açılışının dönemin Sanayi Bakanı Sn. Varank tarafından yapıldığı belirtiliyor. Ve “Boşa giden vergilerimiz…” ifadeleri yer alıyor.