Türkiye’de tarihin en büyük felaketlerinden birine tanıklık edilen süreçte, borsanın işleyişiyle ilgili Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul tarafından kritik kararlar alındı. Şirketlerin hisse geri alımlarına yönelik getirilen kolaylıklar etkisini gösterdi. Birçok şirket hisselerindeki istikrarın sağlanması için geri alımları kapsayan programlarını paylaştı.
Uzmanlar, dün günlük yüzde 10 artış ile oldukça güzel bir performans gösteren BIST 100 endeksindeki yukarı yönlü hareketliliğe dikkat çekerek bunun devamının gelmesinin çok önemli olduğunu vurguluyor.
Borsaya para girişinin olduğu süreçte, gelen miktarın yabancıların Ocak ayında sattığı tutarlara karşılık gelebileceği belirtiliyor.
Analistler, BIST 100 endeksinde 5200 – 5300 seviyesine ulaşıldığında yatırımcıların satışa geçme ihtimalinin borsayı bekleyen en büyük tehlikelerden biri olduğunu savunuyor.
Yine önümüzdeki süreçlerde çeşitli algoritmalar kullanarak kısa zaman aralıklarında çok sayıda işlem yapabilen elektronik yatırım işlemlerini ifade eden yüksek frekanslı işlemlerin de bir risk faktörü olduğunun altı çiziliyor. Halka arzların yoğun olduğu dönemde, yatırımcıların kısa vadede getiri potansiyeli yüksek olan şirketlere geçiş yapması da borsada satış baskınının ana faktörlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Uzmanlar, bu çerçevede borsada dengeleri bozan işlemlerle ilgili tedbirler alınması gerektiğini ifade ediyor.
Bir günlük düşüşlerin veya yükselişlerin çok etkili olmadığı belirtilirken endekslerdeki artışın önümüzdeki süreçte de devam etmesi büyük önem taşıyor.
BIST 100 Endeksi
Kaynak: Paratic Piyasalar
Güne 5311 puandan başlayan BIST 100 endeksinde bugün dalgalı bir seyir hakimdi. Gün içinde 4943 puana kadar inen endeks, kapanışını yüzde 1,1 artışla 5008 puandan yaptı. Endeks bir önceki güne göre 58 puan artarken toplam işlem hacmi 93,2 milyar lira seviyesinde oldu.
Endekste 4750 ve 4600 puan destek, 5400 ve 5450 seviyeleri direnç konumu olarak işaretleniyor.
Uzmanlar, açıklanan verilerle birlikte merkez bankasının para politikalarına ilişkin beklenti ve yorumların değişkenlik gösterdiğini belirtiyor. Küresel pay piyasalarındaki dalgalı seyrin bir süre daha devam edeceği beklentilerin arasında.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 7 ile taş, toprak olurken en çok kaybettiren yüzde 5,5 ile finansal kiralama, faktöring oldu.
Bankacılık endeksi yüzde 1,8 artarken holding endeksi de yüzde 0,6 düştü.
Analistler, yurt içinde alınan tedbirlerin etkisiyle TL varlıklara olan ilginin devam edeceğini aktarıyor. Yarın yurt içi veri gündeminde piyasa katılımcıları anketi, konut satış istatistikleri, kısa vadeli borç istatistikleri takip edilecek. Yurt dışında ise İngiltere’de perakende satışlar, Almanya’da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki öncü göstergeler endeksi takip edilecek.