Ekim ayının başlarında 8500 seviyelerinde bulunan Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, yönünü yukarıya çevirmeyi başaramadı. Panik satışlarının öne çıktığı süreçte yaklaşık 1000 puan kaybeden endeks, Orta Doğu’daki gerilimlerin ve yurt içi haber akışının etkisiyle kapanışını yüzde 2,6 düşüşle 7514 puandan yaptı.
İsrail’in Gazze’ye yönelik acımasız saldırılarına kara harekatı da eklendi. Sivillere yönelik katliam dört haftadır devam ederken İsrail ordusundan yapılan açıklamada İsrail’in kara ve hava birliklerinin harekete geçtiği belirtildi. Bölgedeki tansiyon, hem küresel hem de yurt içi piyasalarda yakından takip ediliyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Geçtiğimiz gün yatay bir kapanış yapan BIST 100 endeksi, 31 Ekim’de neredeyse günün tamamında aşağı yönlü hareket etti. Endeksteki kayıplar kapanışa doğru arttı. Kapanış yüzde 2,6 düşüşle 7514 seviyesinden gerçekleşti.
Önceki kapanışa göre 198 puan düşen endekste toplam işlem hacmi oldukça düşük seviyelere geriledi ve 88 milyar lira düzeyinde oldu.
BIST 100’de 7400 puan destek, 7830 ve 8000 puan direnç olarak takip ediliyor.
Sektör endeksleri arasında en çok yükselen yüzde 4,7 ile turizm olurken en çok gerileyen yüzde 5,4 ile sigorta oldu. Bankacılık yüzde 2,6, holding yüzde 2,3 düştü.
Türkiye’de önemli verilerden biri olan dış ticaret verileri 31 Ekim’de açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada Eylül’de ihracat yüzde 0,5, ithalat ise yüzde 14,6 düştü.
Öte yandan Türkiye’de enerji sektörüne yönelik negatif bir gelişme yaşandı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) merkezli yenilenebilir enerji devi Masdar’ın Türkiye’deki enerji şirketlerinden hisse alımına yönelik yapılan görüşmelerin, fiyat konusunda anlaşılamaması nedeniyle sonuçsuz kaldığı açıklandı. Türk yetkililerin BAE’de yaptığı görüşmelerin sonrasında, enerji sektörüne yönelik ciddi beklentiler oluşmuştu.
Piyasalar ABD Merkez Bankası (FED) tarafından yarın açıklanacak faiz kararına odaklandı. FED’in yarın politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Hisselere Genel Bakış (Günlük)
İşlem hacmi en yüksek 5 şirket: Türk Hava Yolları (THYAO), Mia Teknoloji (MIATK), Astor Enerji (ASTOR), Yapı Kredi (YKBNK)
En çok para girişi olan 3 şirket: Tüpraş (TUPRS), Akbank (AKBNK), YKBNK)
En çok para çıkışı olan 3 şirket: Petkim (PETKM), Şok Marketler (SOKM), Koza Altın (KOZAL)
BIST 100 en çok yükselen 3 şirket: Penta Teknoloji (PENTA), İskenderun Demir ve Çelik (ISDMR), TUPRS
BIST 100 en çok düşen 3 şirket: Odaş (ODAS), Yeo Teknoloji (YEOTK), Bera Holding (BERA)
Alım Fırsatı mı? Satış Fırsatı mı?
Ekonomi Ekranı’nda konuşan Stratejist Perihan Tantuğ, 3 haftadır herkesin kabusu olduğu gerilimlerin devam ettiğini ve bunların hafta sonu hız kazandığını aktardı.
Tantuğ, yurt içi piyasaların yavaş yavaş dünyada meydana gelen gelişmelere bağışıklık kazanacağını ifade etti. Orta Doğu’daki savaşa dikkat çeken uzman, piyasaların bir yerden sonra bunu fiyatlamayı bırakacağını savundu.
Borsada 7200 puana kadar geri çekilme riskinin olduğunu dile getirdi ve bu süreçte kredi ve kaldıraçlı işlemlerden uzak durulması gerektiğini paylaştı. Tantuğ, düşüşlerin alım fırsatı, kısa vadede yükselişlerin ise satış fırsatı olduğunu kaydetti.
Bu haftanın son işlem gününde BIST 100 endeksinin 7815 veya 7900 puan üzerinde kapatmasının şahane olacağını vurguladı.
“Şahane Bir Fırsat”
Bilançolarını açıklayan birçok şirketin karlarının güzel olduğunu, fakat net kar konusunda bilançoların içinin dolu olmadığını belirtti. Hem bilanço döneminin hem de düzeltme hareketlerinin görüldüğü dönemin çok güzel bir fırsat oluşturduğunu aktardı.
Yatırımcıların, bu düzeltme esnasında bilanço konusunda pozitif ayrışmış şirketleri tercih ederek ellerindeki şirketleri onlarla değiştirebileceğini ifade etti. Düzeltmenin bilanço dönemine gelmesinin “Şahane bir fırsat” olduğunu vurguladı.
“Büyük Halka Arzları Önemsiyorum”
Tantuğ, borsada yatırımcı sayısının 8,5 milyona çıktığını belirtti ve eskiden borsanın yıllarca 900 bin 950 bin yatırımcıyla 3 – 5 milyarlık hacimlerle döndüğünü bildirdi.
Tarihin en büyük halka arzı olan Tab Gıda’nın (TABGD) halka arzına 5 milyonun üzerinde talep geldiğini, hemen hemen herkesin şirketin halka arzına katıldığını kaydetti.
Büyük halka arzları daha çok önemsediğini, büyük halka arzların yeni yatırımcıyı çektiğini ve kurumsal yatırımcının talebini artırdığını savundu.
3 Adet Primsiz Hisse
Milliyet Gazetesi yazarlarından Zeynep Aktaş, göstergeleri olumluya dönen 3 adet primsiz hisseyi yatırımcılarla paylaştı.
Ana kriterin yılbaşından bu yana getirisinin yüzde 40’ın altında olduğunu belirten Aktaş, hisselerdeki işlem hacimlerinin de önemli olduğunu aktardı. Analiz ettiği hisselerin RSI değerlerinin 50’nin üzerinde olduğuna dikkat ettiğini paylaştı. RSI değerinin 70’in üzerinde olmasının hisseye olan ilginin yükseldiği ve alımların aşırı seviyeye çıktığı anlamına gelmektedir.
Kritik göstergelerden biri olan momentumun ise 100’ün üzerinde olmasının oldukça önemli olduğunu ifade etti. Momentumun var olan trendin hız kazanıp kazanmadığını ölçen bir gösterge olduğunu paylaştı.
Aktaş, belirttiği koşulları sağlayan şirketlerin Pasifik GYO (PSGYO), Çan2 Termik (CANTE) ve Doğan Holding (DOHOL) olduğunu açıkladı.
Yaptığı çalışmanın sadece teknik verilere dayılı olduğunu söyleyen uzman, hisse seçiminde temel verilerin göz önünde bulundurulması gerektiğini sözlerine ekledi.