2022 ve 2023’te güçlü yükselişlerle milyonlarca yatırımcının gözdesi haline gelen Borsa İstanbul, arka arkaya onaylanan halka arzlarla birlikte kısa vadede kazanç elde etmek isteyen kişiler için de güzel fırsatlar sundu.
kolayca yatırım yapın
Bu yılın başında yukarı yönlü hareket eden ancak son dönemde dalgalı hareket eden borsada birçok hisse senedi beklentileri karşılayamadı.
Hisse ve sektörel bazlı ayrışmaların görüldüğü süreçte oynaklığı yüksek bazı teknoloji hisseleri yatırımcısına güçlü getiriler sağladı. Yukarı veya aşağı yönlü sert hareketler gösteren teknoloji hisseleri genellikle risk almayı seven yatırımcılar tarafından tercih edildi.
2024’ün başından bu yana yüksek enflasyonu kullanabilecek ve fiyatlarına yansıtabilecek şirketlerin ve sektörlerin öne çıkacağı belirtiliyor. Örneği perakende sektöründe yer alan Bim Birleşik Mağazalar (BIMAS) yıllık yüzde 204, Mavi Giyim (MAVI) yüzde 207 değer kazandı ve BIST 100 endeksinden daha güçlü bir performans gösterdi.
Bazı Hisseler Endekse Yetişemedi
BIST 30’a dahil hisseler arasında yer alan bazı şirketler, BIST 100 endeksindeki yükselişlere eşlik edemedi. Yıl başından bu yana düşük performans gösteren hisselerin arasında işlem hacmi yüksek olan Türk Hava Yolları (THYAO) ve Ereğli Demir ve Çelik (EREGL) gibi hisseler yer aldı.
Endeksin gerisinde kalmış BIST 30 hisselerinin yıl başından bu yana getirileri:
- THYAO: Yüzde 36
- EREGL: Yüzde 34
- Kardemir Karabük Demir Çelik (KRDMD): Yüzde 29
- Oyak Çimento (OYAKC): Yüzde 29
- Petkim (PETKM): Yüzde 27
- Tüpraş (TUPRS): Yüzde 25
- Enka İnşaat (ENKAI): Yüzde 24
- Sasa Polyester (SASA): Yüzde 19
- Alarko Holding (ALARK): Yüzde 17
- Koza Altın (KOZAL): Yüzde 12
- Doğuş Otomotiv (DOAS): Yüzde 12
- Şişecam (SISE): Yüzde 10
2024’ün başından bu yana değer kaybeden hisseler:
- Astor Enerji (ASTOR): Yüzde 2
- Gübretaş (GUBRF): Yüzde 8
- Kontrolmatik Teknoloji (KONTR): Yüzde 21
- Borusan Mannesman (BRSAN): Yüzde 26
- Hektaş (HEKTS): Yüzde 39