Hem haftalık hem de aylık bazda negatifi gösteren BIST 100’de aşağı yönlü hareketlilik devam ediyor. Yılbaşından sonra yaklaşık 5700 puana kadar çıkmayı başaran endeks, haftalardır düşerek 5096 eşiğine kadar geriledi. Söz konusu volatilite, yatırımcılarda büyük paniğe neden olsa da bazı uzmanlar durumu fırsat olarak değerlendiriyor.
Borsadaki inişlerin ve çıkışların normal karşılanması gerektiğini belirten analistler, borsanın 2022’de beklentilerden kat kat daha fazla kazandırdığını, bu yıl ise denge sürecine girdiğini söylüyor. Düşüşlerde panik yapmak yerine uzun vadeli yatırım için alım fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiği aktarılıyor.
Borsadan Diğer Yatırım Araçlarına Kaçış Olabilir
Borsa ve diğer yatırım araçları ele alındığında altın, gümüş gibi emtialara yönelmeler olabilir. Küresel piyasaların toparlanma sürecine girmesi emtiaları olan ilgiyi artırabilir. 2022 yılında yurt içi piyasalarda kripto, altın ve diğer araçlardan umduklarını bulamayan yatırımcılar borsaya yönelmişti. Yeni yılda meydana gelen sürt düşüşler ve diğer yatırım araçlarında gerçekleşen olumlu hareketler, özellikle yeni yatırımcıların borsadan çıkmasına neden olabilir.
6600 Puan için Umut Var
Uzmanlar, yıl içinde borsadaki volatiliteyi etkileyebilecek siyasi gerilimler, seçim süreci, ekonomik gelişmeler gibi birçok faktör bulunsa da endeksin 6600 seviyesine kadar çıkabileceğini tahmin ediyor.
Volatiliteler esnasında sabırsız davranılmaması ve kısa vadeli günlük, haftalık yatırımlar gibi riski yüksek hamlelerin yapılmaması gerektiği vurgulanıyor.
Hükümet Politikalarının Borsaya Etkisi
Geçen hafta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), kur korumalı mevduat (KKM) ile ilgili yeni bir karar almıştı. Atılan adım ile birlikte KKM’de üst faiz sınırı kaldırıldı. Geçen yılın sonlarına doğru KKM’den ayrılan yatırımcıların bir kısmı borsaya yönelmişti.
Verilere göre bu ay yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarında bir artış görülüyor. 2022’nin sonuna doğru yaklaşık 191 milyar dolara kadar düşen yerli yatırımcıların döviz mevduatları, yeni yılın ilk ayında 200 milyar dolara kadar çıktı.
Uzmanlar, tasarruflarını enflasyona karşı korumak isteyen yatırımcılar için KKM’nin borsaya bir alternatif olabileceğini belirtiyor. Alınan kararların bankaların bilançosuna olumsuz yansıyacağını aktaran analistler, bankaların faiz yarışına girebileceğini vurguluyor.
Özellikle döviz tarafında ekonomi yönetiminin istikrarı kaybetmek istememesi, seçim sürecinde faiz üst sınırının kaldırılması gibi yeni kararların alınacağına işaret ediyor. Analistler, alınan bu tarz kararların Borsa İstanbul’u olumsuz etkilediğine ve etkilemeye devam edeceğine dikkat çekiyor.
BIST 100 Endeksi
Kaynak: Paratic Piyasalar
Cuma günü kapanışını 5191 puandan yapan BIST 100 endeksi, 30 Ocak Pazartesi gününe 5201 puandan açılış yaptı. Gün içinde satışların görüldüğü endeks yüzde 1,8 değer kaybederek 5096 puana kadar geriledi.
Endeks önceki kapanışa göre 95,54 puan azaldı ve işlem hacmi 76,5 milyar lira olarak gerçekleşti.
Analistler, teknik açıdan endekste 5250 ve 5300 seviyelerinin direnç, 5000 puanın destek seviyesi olduğunu ifade ediyor.
Sektör endekslerinde en çok kazandıran yüzde 3,16 ile spor endeksi olurken en çok kaybettiren yüzde 3,8 ile ulaştırma oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,2 yükselirken holding endeksi yüzde 2,2 değer kaybetti.
Bu hafta hem yurt içi piyasalarını hem de küresel piyasaları etkileyecek bazı veriler açıklanacak. Bunlardan en önemlileri Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası kararları olacak.
Ayrıca bilanço dönemine girildiği için şirketlerin finansal sonuçları da yurt içi piyasaları tarafından yakından takip edilecek.
Çarşamba günü FED’in politika faizini 25 baz puan artırması beklenirken ECB’nin de 50 baz puanlık artışa gideceği öngörülüyor.