Haziran ayında Meclis’e sunulması planlanan yeni vergi paketiyle kripto varlıklar ve borsa hisselerinin alım satım işlemlerine vergi uygulanması kesinleşti. Teklifte, hisse alım satımından on binde 1 ile 3 arasında işlem vergisi, kripto varlıklar için ise yüzde 2 hizmet bedeli öngörülüyor.
Bayramdan sonra Meclis’e sunulacak ilk yasa teklifi olan vergi paketi, bu hafta son şeklini alacak. Ekonomim’in haberine göre yeni düzenleme, 60 madde civarında olacak ilk pakette veya daha sonra Meclis’e gelmesi beklenen ikinci pakette yer alacak.
İşlem Vergisi ve Kazanç Vergisi Tartışmaları
Yetkililer konuya ilişkin açıklamasında, hisse senetlerinde kazanca dayalı bir vergilendirmenin kesinlikle söz konusu olmadığını belirterek sadece işlem vergisi alınacağını vurgulamıştı.
Borsa hisselerinin alım satımında işlem vergisi alınmasının dünya ve Avrupa örnekleri dikkate alınarak kararlaştırıldığını ifade eden kaynaklar, “Bu oran oldukça cüzi, on binde 1 seviyelerinde olacak.” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de hisse senetlerine yönelik gelir vergisi alınacağı iddialarını reddederek, kripto varlıklar ve hisse senetlerinde kazanca dayalı bir vergi öngörmediklerini açıklamıştı.
Kripto Varlıklarda Hizmet Bedeli ve Gelecek Düzenlemeler
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve Genel Kurul’da önümüzdeki günlerde görüşülecek olan Sermaye Piyasası Kanunu değişikliği ile kripto varlıklara yasal zemin oluşturuluyor.
Bu değişiklikte kripto varlıklar için şu an vergi bulunmuyor. SPK ve TÜBİTAK tarafından yüzde 1’er olmak üzere toplamda yüzde 2 hizmet bedeli öngörülüyor.
Kaynaklar, “Kripto varlıklara da ilerleyen zamanlarda işlem vergisi gelecek ancak şu an sadece hizmet bedeli var. Gelişmelere göre işlem vergisi gündeme gelecek.” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Vergi Paketinin İçeriği ve Meclis Süreci
Ekonomi yönetiminin üzerinde uzun süredir çalıştığı vergi düzenlemelerinin yer aldığı 100 madde civarındaki taslak metin hazırlandı. İlk etapta Meclis’e sunulacak olan paketin ise 60 madde civarında olması bekleniyor.
İlk pakette, etkin olmayan vergi muafiyet ve istisnalarının kaldırılmasına yönelik düzenlemeler yer alacak. Meclis kapanmadan önce bu 60 maddelik düzenleme yasalaştırılacak.
Tüm vergi düzenlemelerinin ilk pakette yer almayabileceği ve bazı düzenlemelerin ikinci torba teklife bırakılabileceği belirtiliyor. Borsa ve kripto varlıklarda işlem vergisinin hangi pakette yer alacağı konusu ise bu hafta yapılacak çalışmalarla netleşecek.