Seçimlerin ardından oldukça güzel bir performans sergileyerek yüzde 50’nin üzerinde artış gösteren Borsa İstanbul’da yeni rekora ulaşıldı. Gün içinde 6807’ye kadar çıkan BIST 100 endeksi kapanışa doğru gelen kar satışlarıyla 6695 puana indi. Yine de bu rakam en yüksek kapanış olarak kayıtlara geçti.
Yılın ikinci yarısında ilk yarıya göre oldukça pozitif bir tablo çizen Borsa İstanbul’daki yükselişlere yabancı yatırımcıların yaptığı alımlar büyük bir katkı sağlıyor. Aracı kurumlar BIST 100 endeksinin 2023’ün son aylarında 6700 – 6800 puan bandında olacağını ifade ediyordu. Endeks henüz Temmuz ayında bu seviyelere ulaşmaya başardı. BIST 100’ün yıl sonuna kadar 7000 puan eşiğini geçeceği tahmin ediliyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Haftanın ilk gününe alıcılı başlayan ve gün içinde 6807 puana kadar çıkan BIST 100 endeksi, kapanışa doğru gelen kar satışlarıyla kazançlarını azalttı. Endeks günü 0,11 artışla 6695 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Gün içinde görülen 6807 ise görülen en yüksek seviye olarak kaydedildi.
Endeks önceki kapanışa göre 7 puan artarken toplam işlem hacmi 136,4 milyar TL seviyesinde oldu.
Uzmanlar 6800 ve 6900 puanın direnç, 6600 ve 6500 puanın destek konumunda olduğunu belirtiyor.
Sektör endeksleri arasında En çok kazandıran yüzde 6,17 ile elektrik olurken en çok gerileyen yüzde 2,9 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,56 değer kazanırken holding endeksi yüzde 0,59 düştü.
Analistler hafta içinde FED’in faiz kararının ve Türkiye’de açıklanacak olan enflasyon raporunun öne çıkacağını paylaştı.
En Çok İşlem Gören Hisselerde Günlük Değişim
Zorlu Enerji Elektrik Üretim (ZOREN) yüzde 8 artışla 4,3 TL
Ereğli Demir ve Çelik (EREGL) yüzde 2 artışla 37,9 TL
Odaş Elektrik Üretim (ODAS) yüzde 3 artışla 10,67 TL
Şekerbank T.A.Ş (SKBNK) yüzde 0,6 düşüşle 3 TL
Petkim Petrokimya Holding (PETKM) yüzde 0,5 düşüşle 16,2 TL
Çan2 Termik (CANTE) yüzde 7,6 düşüşle 19 TL
Çemaş Döküm Sanayi (CEMAS) yüzde 9,6 artışla 2 TL
Yapı ve Kredi Bankası (YKBNK) yüzde 0,8 düşüşle 12,8 TL
Uzmandan Kritik Değerlendirme
İktisatçı Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Nasıl Bir Ekonomi TV’de Borsa İstanbul ile ilgili değerlendirmesini paylaştı. Bilançolara yönelik beklentilerin olumsuz olduğunu belirten Eryılmaz, bunun temelde iki nedeninin olduğunu aktardı. Bunlardan ilkinin ikinci çeyrek bilançolarının seçim öncesi belirsizlik dönemine denk gelmesi, ikincisinin de küresel çapta resesyon endişeleri olduğunu ifade etti.
Avrupa’nın teknik resesyona girdiğini ve bunun etkilerinin hissedildiğini dile getiren Eryılmaz, bu bölgenin etkisiyle cirolarda ve karlılıklarda düşüş beklediklerini vurguladı. Finans dışı kurumlarda yüzde 25 ile yüzde 30 arasında bir karlılık beklenirken bankalar tarafında yüzde 2,5 – yüzde 5 arasında bir beklenti olduğunu söyledi.
Öne Çıkacak Sektörler
Olumsuz beklentilere rağmen öne çıkacak sektörler olacağını kaydeden uzman, bunların havacılık, otomotiv ve perakende olduğunu bildirdi. Havacılık tarafında ilk çeyrek bilançolarının iyi geldiğini, üçüncü çeyrek için de tahminlerin pozitif olduğunu belirtti.
Diğer sektörün ise otomotiv olduğunu, buradaki itici gücün talebin çok güçlü olması olduğunu sözlerine ekledi. Otomotiv şirketlerinin ihracat paylarının arttığını, yükselen döviz kurundan olumlu etkilendiğini paylaştı.
Eryılmaz, “Hiç kuşkusuz, gıda, teknoloji ve giyim perakendesi sektörleri ön plana çıkacaktır” ifadelerini kullandı. Bu sektörlerin enflasyon farkını çok rahat şekilde fiyatlara aktarabildiğini vurguladı.
Çimento sektörünün de depremin etkisiyle kentsel dönüşüm kaynaklı olarak faaliyetlerini güçlendirdiğini, bu çerçevede bilançoların güçlü gelmesinin beklendiğini aktardı.