Geçtiğimiz gün gelen sert satışlarla 7797 puana kadar düşen ve bu noktadan toparlanarak pozitif kapanış yapan BIST 100 endeksi, haftanın son işlem gününü yüzde 2 düşüşle 7961 puandan yaptı. Son haftada endeksin sergilediği performans, bazı yatırımcılarda soru işareti oluşmasına neden oldu.
Seçim sürecinden sonra ciddi bir yükseliş kaydeden ve geçtiğimiz haftalarda art arda rekor kapanışlar yapan BIS 100 endeksinde, bu haftaki düşüşlerin normal karşılanması gerektiği belirtiliyor. Uzmanlar, kar realizasyonu isteğini sağlıklı ve olması gereken bir süreç olarak gördüklerini ifade ediyor. Borsa İstanbul’da gelecek dönemde yurt içi yatırımcı sayısındaki artış, ekonomi yönetiminin politikaları ve yabancı para girişiyle yukarı yönlü hareketlilik bekleniyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Bir önceki gün 7800 puanın altına düşen ve devamında toparlanarak günü yüzde 1,3 artışla pozitif kapatan BIST 100 endeksi, haftanın son işlem gününde değer kaybetti. Güne 8128 puandan başlayan endeks, kapanışını yüzde 1,9 düşüşle 7961 puandan yaptı. Endeks, kritik seviye olarak kabul eden 8000 puanın altına inmiş oldu.
Önceki kapanışa göre 156 puan gerileyen BIST 100’de toplam işlem hacmi 132 milyar liraya indi. 14 Eylül’de 143,5 milyar lira düzeyindeydi.
Analistler endekste 8200 ve 8300 seviyesinin direnç, 7800 puanın destek olduğunu ifade ediyor.
Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,3 ile gayrimenkul yatırı ortaklığı, en çok kaybettiren yüzde 5,7 ile iletişim oldu. Bankacılık yüzde 0,2, holding yüzde 2,2 düştü.
Günün Önemli Gelişmeleri
Yurt içinde haber akışından doğrudan etkilenen Borsa İstanbul, 15 Eylül’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Eris varyantıyla ilgili yaptığı açıklamalara dikkat kesildi. Borsadaki yatırımcılar sağlık sektöründe faaliyet gösteren şirketlere yöneldi ve sektör hisseleri ciddi bir yükseliş kaydetti.
Eris varyantının gündeme gelmesi, yeni bir kısıtlama dönemine girileceği korkusunu ortaya çıkardı ve ulaştırma hisselerinde ciddi gerileme görüldü.
7 Eylül’de borsada işlem görmeye başlayan Ebebek Mağazacılık’ın (EBEBK) tavan serisi, henüz 6. günde sona erdi.
Ana Trend Değişti mi?
A Haber’e konuk olan Ahlatcı Yatırım Araştırma Müdürü Barış Ürkün, Borsa İstanbul’un bu hafta sergilediği performansı değerlendirdi. Borsada iki haftalık yükselişin ardından bu hafta satıcılı bir seyir görüldüğünü belirten Ürkün, borsada haftalık değer kaybının yüzde 4,5 olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz haftaki yükselişlerden sonra yatırımcıları düzeltme hareketi gelebileceği yönünde uyardıklarını anımsattı. Uzman, bu düzeltmelerin gayet normal olduğunu ve ana trendin değişmediğini açıkladı.
14 Eylül’de gün içinde sert satışların geldiğini ve kapanışa doğru endeksin toparlandığını ifade eden Ürkün, haftanın son işlem gününde sağlık alanıyla ilgili haber akışının dikkat çektiğini dile getirdi.
Bu kapsamda sağlık sektöründe alımlar geldiğini kaydetti ve Borsa İstanbul’da devam eden süreçte toparlanma beklediklerini belirtti.
Gelecek hafta haber akışının, TCMB’nin ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararının takip edileceğini aktardı.
BIST 100 endeksinde, 7800 – 7900 puan üzerinde kalındığı sürece 8400 hedefinin devam edeceğini sözlerine ekledi.
“Olması Gereken Bir Kar Satışıydı”
Piyasalarla ilgili yorumlarıyla tanınan bir isim haline gelen İslam Memiş, TV100’de kaleme aldığı yazısında endekste meydana gelen kar satışları için “Olması gereken bir kar satışıydı” ifadelerini kullandı.
Borsanın geleceğini parlak gördüğünü vurgulayan Memiş, özellikle 2024’te borsanın en çok kazandıran yatırım aracı olabileceğini belirtti.
Ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerin, yabancı ilgisinin daha çok artma ihtimalinin ve TL varlıklara olan yoğun talebin borsada pozitif görünüme neden olduğunu paylaştı.
Borsada Kim Kazanacak?
Uzman, kısa vadeli yaşanması gereken sert düzeltme sonrası en az üç hisse senedi alan, uzun vadeli yatırımcı olmayı başarabilen, umut parasıyla değil unut parasıyla borsaya yatırım yapanların kazanacağını dile getirdi.
Memiş, önemli olanın yatırımcı olabilmeyi başarmak olduğunun altını çizdi.