ABD bankacılık sektöründe yaşanan krizin büyümemesi için alınan tedbirler dün piyasalarda bir parça rahatlama sağladı. Özellikle de ABD Merkez Bankası’nın (FED), 22 Mart toplantısında faiz artırmayacağı yönündeki düşüncelerin ön plana çıkması hisse senedi piyasalarında toparlanmaya, altın ve gümüşte hafif bir geri çekilmeye yol açmıştı.
FED’in faiz artışı yapmayacağını düşünenler arasına en son Moody’s Analytics Baş Ekonomisti Mark Zandi de katıldı. Zandi, bankacılık sektöründeki iflaslar ve çalkantılar nedeniyle FED’in faiz artışına ara vereceğini düşünüyor.
Bu gelişmelerle ABD ve Asya piyasaları dün pozitif kapandı. Ancak gün içinde rüzgar yeniden tersten etmeye başlarken Avrupa ve Türkiye pay piyasalarında satışlar hızlandı.
Borsalarda görülen satış dalgasının ana kaynağı Silikon Vadisi Bankası’nın batmasıyla başlayan korku olurken, birçok bankanın incelemeye alınması ve Credit Suisse hisselerinin tarihi dip seviyelere indikten sonra işlemlerin durdurulması düşüşleri destekledi.
Global oyuncular riskli bankaların batma ihtimaline karşı varlıklarını satmaya başlarken, bunun yarattığı etki dalga dalga yayılıyor.
BIST 100 Endeksi Yüzde 1,5’ten Fazla Geriledi
Borsa İstanbul BIST 100 endeksi Salı günü yüzde 2,18 değer kaybıyla kapandıktan sonra bu sabah pozitif bir açılış yaptı. Güne yüzde 0,33’e denk gelen 17,08 puanlık artıda başlayan endeks, devamında yeniden düşüşe geçti.
Açılışta 5224 puanı kaydeden BIST 100 endeksi, günün ikinci yarısında 5113 puana kadar geriledi. Saat 13.58’de yüzde 1,58 değer kaybıyla 5125 puandan işlem görüyor.
Kısa vadeli 5240 desteğinin altında zayıf görünüm devam ederken aşağı yönlü hareketin sürmesi durumunda 5092 puan izlenecek.
Endeks bu hafta özellikle banka hisselerinde görülen sert düşüşlerin etkisiyle kayıplarını genişletti. Amerika’da iki bankanın iflas etmesi ve bunun domino etkisiyle diğer bankalara yayılacağı endişesi riskli varlıklarda satışları hızlandırdı.
Bu durumun her ne kadar yurt içi piyasalarda etkisi olmayacağı düşünülse de hafta başından bu yana gerçekleşen satışlar Borsa İstanbul’un tepkisiz kalmadığını gösteriyor.
Endeks haftalık bazda yüzde 3’ten fazla geriledi. Teknik olarak yükselişe geçmesi durumunda direnç seviyeleri 5275 ve 5310 olarak takip edilecek.
En Fazla Düşüş İletişim Endeksinde
Sektörel bazlı bakıldığında tüm alt endekslerde oklar aşağıya gösteriyor. En fazla kayıp yüzde 4,65 ile iletişim hisselerinden oluşan göstergede gerçekleşirken onu yüzde 4,39 ile inşaat izledi.
İki şirketin yer aldığı iletişim endeksinde (XILTM) Turkcell hisseleri yüzde 4,97, Türk Telekom hisseleri yüzde 3,33 ekside işlem görüyor.
Bankacılık endeksi yüzde 0,5, bilişim yüzde 3,17, elektrik yüzde 2,62, finansal kiralama yüzde 2,51, gıda yüzde 2,65, gayrimenkul yatırım ortaklığı yüzde 3,21, holding yüzde 2,22, kimya yüzde 2,68, madencilik yüzde 3,75, sigorta yüzde 2,16 tekstil, yüzde 2,38, turizm yüzde 2,08 oranında geriledi.