Geçen yılı oldukça pozitif tamamlayan borsa yeni yılın ilk haftalarında sert düşüşler sergilemeye devam ediyor. Endekslerdeki kayıplar, yatırımcıların borsaya yönelik kaygılarının artmasına neden oldu. 3 Ocak tarihinden itibaren sert düşüşler yaşayan BIST 100, geçen haftanın son iş gününde toparlanma sinyali verse de ikinci haftada tekrar negatife döndü.
kolayca yatırım yapın
Uzmanlar, söz konusu sert düşüşlerin en son pandeminin ciddi şekilde yoğun olduğu süreçte görüldüğünü paylaşıyor ve borsadaki volatilitenin bir süre daha devam edebileceğini söylüyor.
Gerilimlerden, gerginliklerden ve değişikliklerden haz etmeyen borsayı bu yıl içinde etkileyebilecek en önemli faktörler arasında Cumhurbaşkanlığı seçimi yer alıyor. Öyle ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Ocak’ta yaptığı konuşmada “Demokrasi tarihinin en kritik seçimlerinden biri yapılacak.” ifadelerini kullandı ve tarihin biraz öne alınabileceğini söyledi.
Henüz konuyla ilgili net bir açıklama yapılmasa da seçimin erkene çekilme ihtimali uzmanların ifade ettiği borsayı etkileyen nedenler arasında sayılıyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
2022 yılında rekorlara doymayan BIST 100, ilk haftada olduğu gibi düşüş eğilimli hareketine devam ediyor. Endeks günü yüzde 3,2 kayıpla 5170 puandan tamamladı. Önceki kapanışa göre 171 puan azalan BIST 100’de toplam işlem hacmi 110 milyar lira seviyesinde oldu.
Güne 5401 puandan başlayan endeks öğle saatlerinde bir miktar kayıp verse de son hamlesini gün sonunda yaptı. Gün içinde en yüksek 5416 seviyesini gören BIST 100, gün içinde verdiği kayıplarla haftalık zararını yüzde 8,6’ya kadar yükseltti.
Analistler, teknik olarak BIST 100’de 5450 puanın direnç, 5150 puanın destek konumunda olduğunu belirtiyor.
Yatırımcılar arasında seçim tarihinin öne çekilme ihtimali, borsadaki düşüş trendinin devam edebileceğine dair endişeye neden oluyor.
Uzmanlar satışların devam edebileceğini, borsadaki volatilitenin bir süre daha devam edebileceğini aktarıyor. Borsadaki ılımlı havanın tekrar yakalanabilmesi için dış etkenlerden ziyade borsanın kendine özgü iç dinamiklerle hareket etmesi gerektiği vurgulanıyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Sektör endeksleri arasında en çok gerileyen yüzde 6,8 ile iletişim oldu. Kırmızıya boyanan endeks tablosunda holding endeksi 3,8, bankacılık endeksi yüzde 4,5 oranında kayıp yaşadı.
2022 yılında çoğunlukla küresel piyasalara göre BIST 100’ün ve diğer endekslerin pozitif ayrıştığını söyleyen analistler bu kez Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) şahin tutumunu yumuşatabileceği beklentisinin ve Çin’in 2020’den sonra ilk kez sınırlarını diğer ülkelere açmasıyla küresel pay piyasalarda olumlu bir hava hakimken BIST 100’ün negatif ayrıştığını belirtiyor.
Sektör endeksleri arasında en çok gerileyen yüzde 6,8 ile iletişim oldu. Kırmızıya boyanan endeks tablosunda holding endeksi 3,8, bankacılık endeksi yüzde 4,5 oranında kayıp yaşadı.
2022 yılında çoğunlukla küresel piyasalara göre BIST 100’ün ve diğer endekslerin pozitif ayrıştığını söyleyen analistler, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) şahin tutumunu yumuşatabileceği beklentisinin ve Çin’in 2020’den sonra ilk kez sınırlarını diğer ülkelere açmasıyla küresel pay piyasalarda olumlu bir hava hakimken BIST 100’ün negatif ayrıştığını belirtiyor.
Yarın ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamaların yanında İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey’in ifadeleri takip edilecek.