Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bolat’tan OVP Değerlendirmesi ve İhracat için Yıl Sonu Beklentisi

Ticaret Bakanı Bolat, 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'a dair değerlendirmelerde bulundu ve ihracat için beklentileri sıraladı. Detaylar;
Bolat’tan OVP Değerlendirmesi ve İhracat için Yıl Sonu Beklentisi
HABER GİRİŞ

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde duyurulan ve 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program‘a (OVP) dair değerlendirmelerde bulundu. Yıl sonu ve yakın gelecekteki ihracat hedeflerini sıraladı.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyesi bakanlar ve başkanlar ile özel sektörün çatı kuruluşu temsilcilerinin iştirakiyle gerçekleştirilen OVP Tanıtım Toplantısı’na katıldığını belirtti.

Bolat: Temel Makroekonomik Hedefler Belirlendi

Bolat, 2024-2026 dönemini kapsayan OVP’de, deprem felaketinin yaralarının sarılması ve afet risklerinin azaltılmasını sağlayan, makroekonomik ve finansal istikrarı sağlayan politikalar ile temel makroekonomik hedeflerin belirlendiğini ifade etti.

Enflasyonla mücadele odağında kalıcı fiyat istikrarını hedefleyen, yatırım, istihdam, üretim ve ihracata öncelik veren, bunun yanı sıra sosyal adaleti ve refahı artıran politikalar ile hedeflerin de belirlendiğine dikkat çekti.

Ömer Bolat OVP Değerlendirme Tweeti
Kaynak: Twitter / @omerbolatTR

İhracatta Yıl Sonu Hedefi: 255 Milyar Dolar

Üç yıllık OVP kapsamında, 6 Şubat depremlerinin olumsuz etkilerinin yanı sıra küresel ekonomi ve ticaretteki zayıf görünüme rağmen, ihracatın yıl sonu itibarıyla 255 milyar dolara çıkmasını öngördüklerini belirtti.

GCM Yatırım Banner

Program döneminin sonu olan 2026 yılında ise ihracatın 300 milyar doları aşmasını, program döneminde 2023 yılında 42,5 milyar dolar olması beklenen cari işlemler açığının kademeli bir şekilde 2026 yılında 30 milyar dolar seviyelerine düşürülmesini hedeflediklerinin altını çizdi.

Bolat, “Böylelikle, 2023 yılında yüzde 4 seviyesinde olan cari işlemler açığının GSYH içindeki payını, 2026 yılında yüzde 2,3 seviyesine düşüreceğiz.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin üretim kapasitesini teknolojik dönüşüm ile güçlendirerek, cari işlemler hesabındaki sürdürülebilir iyileşmeyi sağlamayı amaçladıklarını da belirten isim, daha düşük ithalat rakamları ile daha yüksek ekonomik büyüme seviyelerine ulaşmayı hedef yaptıklarını vurguladı.

Bolat, bugün Avrupa Birliği’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oliver Varhelyi ile bakanlık binasında bir araya gelmiş ve taraflar, finansman alanındaki iş birlikleri başta olmak üzere pek çok konuyu ele almıştı.

Bakan, “Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı AB ile ticari ve ekonomik iş birliğini karşılıklı adımlarla çok daha yukarılara taşıyacağız.” demişti.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.