Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) iş birliğiyle düzenlenen Texhibition İstanbul Kumaş ve Tekstil Aksesuarları Fuarı’nın açılışında, sektöre yönelik değerlendirmelerini paylaştı.
Texhibition’un Avrupa’nın en büyük tekstil fuarı olduğunu belirten Bolat, bu fuara 400’den fazla şirketin katıldığını belirtti ve yer olmadığı için yüzlerce firmanın dışarıda kaldığını söyledi. Bundan sonraki süreçte fuarların büyüyerek o firmaların da yer almasının mümkün olacağını aktardı.
Tekstil sektörünün Türkiye’nin dünya çapında önde gelen sektörü olduğunun altını çizdi ve ihracata yönelik düşüncelerini paylaştı.
Türkiye’nin son 20 yılda yüzde 5,5 ortalama reel büyüme sağlayan bir ülke olduğunu ve milli geliri 214 milyar dolardan 906 milyar dolara çıkardıklarını ifade etti. İhracatı 36 milyar dolar düzeyinden 254 milyar dolara artırdıklarını, bu başarıların tekstil sektöründeki ihracatın başarısıyla mümkün olduğunu kaydetti.
Ayda ortalama 20-23 milyar dolar arasında ihracat yapıldığını vurgulayan Bolat, bunun yetmeyeceğini ve rakamı çok daha yukarılara taşımaları gerektiğini bildirdi.
“Türkiye İhracat Liginde Bilinen Bir Ülke”
Kat edilen mesafenin küçümsenemeyeceğini söyleyen Bakan, Türkiye’nin artık dünyada ihracat liginde bilinen bir ülke olduğunu belirtti. Kaliteli ve marka üretim yapıldığını, 3 günde dünyanın en uzak coğrafyalarına dahi malların ulaşabildiğini ifade etti.
Türkiye’nin dünyanın en iyi hava yollarından birine sahip olduğunu, aynı zamanda deniz yolunda da çok hızlı ulaşım yapılabildiğini paylaştı.
“1 Trilyon Doları Zorluyoruz”
Türk ekonomisinin 12 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünün altını çizdi ve 2023’ü yüzde 4,5 büyümeyle kapatmayı planladıklarını kaydetti.
Orta Vadeli Program’a (OVP) dikkat çekerek yüzde 4,5 – 5 arasında büyümeleri gelecek 3 yılda gerçekleştireceklerini duyurdu.
Milli gelirdeki artışı vurguladı ve 2023’te 1 trilyon doları zorladıklarını belirtti. Batı başta olmak üzere ciddi faiz artışlarıyla, enflasyonla mücadele programları uygulandığı için talep konusunda bir baskılanma döneminin öne çıktığını aktardı. Bunun birçok sektörde ticaretin azalmasına yol açtığını, dünyada ortalama büyüme oranının yüzde 3 veya altında gerçekleşeceğini duyurdu.
“Tekstil ve Konfeksiyon Büyümeyi Sürdürücek”
İhracatta artış hızının yavaşladığını söyleyen Bolat, dünyada talebin ve ticaretin daraldığını paylaştı. Bu gelişmelerin istenmeyen gelişmeler olduğunu, ancak bunun her zaman böyle gitmeyeceğini dile getirdi.
Tekstil sektörünün büyümeye devam edeceğini ve her zaman destek olmaya devam edeceklerini vurguladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ihracatçılara sunduğu finansman desteğini 1,5 ayda 10 katına yükselttiğini ve 3,5 milyar TL düzeyine artırdığını anımsattı. Bunlarla yetinmeyeceklerini, ihracat desteklerini 2 katından fazla artıracaklarını müjdeledi.