Japonya Merkez Bankası (BoJ) politika yapıcısı Hajime Takata, Japonya’da maaşların ve enflasyonun fazla artmayacağına dair kamuoyunda uzun süredir devam eden algıda değişimin ilk işaretlerini gördüğünü söyledi. Merkez Bankasının devasa teşvikinin kademeli olarak kaldırılması için koşulların azaldığını öne sürdü.
Takata, yavaşlayan küresel büyümenin Japonya’nın Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) yüzde 2’lik enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşıp ulaşamayacağı konusundaki belirsizliği artırması nedeniyle şimdilik aşırı gevşek para politikasının sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
Takata aynı zamanda şirket fiyatlarında ve ücret belirleme davranışlarında sadece mal değil hizmet fiyatlarını da yukarı çeken değişim işaretleri bulunduğunu, bunun da dünyanın üçüncü büyük ekonomisinde enflasyonist baskıyı artırdığını söyledi.
Son zamanlardaki enflasyon çoğunlukla yüksek ithalat maliyetlerinden kaynaklansa da, fiyatlardaki artışın birçok şirketi çalışanların artan yaşam masraflarını telafi etmek için maaşlarını artırmaya teşvik ettiğini belirterek, bu tür ücret artışlarının gelecek yılda da devam edebileceğini sözlerine ekledi.
Takata sözlerini, “Japonya ekonomisinin sonunda BoJ’un yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşmanın erken işaretlerini görmeye başladığına inanıyorum.” ifadeleri ile sürdürdü.
Mevcut parasal teşvik politikasının sabırla sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Takata, ücretler ve enflasyon arasında olumlu bir döngünün ilk işaretlerini gördüklerini, belirsizliklere karşı çevik bir şekilde tepki vermeleri gerektiğini söyledi.