Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, merkez bankasının mali durumuyla ilgili kaygıların, bankanın uygun zaman geldiğinde devasa parasal teşviki aşamalı olarak kaldırmasına engel olmayacağını söyledi.
Ueda, BOJ’un aşırı gevşek para politikasından çıkması için “hala gidilecek mesafe” olduğunu söylerken, bu sözler piyasaların selefi Haruhiko Kuroda’nın radikal teşvik programını sonlandıracağı yönündeki spekülasyonlarla dolu olduğu bir dönemde geldi.
Akademik seminerde konuşan Ueda, faiz oranlarını yükselttiğinde BoJ’un kârının sıkışacağını, çünkü bunun yapılmasının finansal kuruluşların merkez bankası nezdindeki rezervlerine yaptığı faiz oranı ödemelerini artıracağını söyledi.
Mevcut devlet tahvili varlıklarının yerini daha yüksek getirili tahvillerin almasıyla daha yüksek faiz geliri elde etmenin de muhtemel olduğunu söyleyen Ueda, gelecekteki bir çıkışın BoJ’un mali durumunu ne ölçüde etkileyeceğini doğru bir şekilde tahmin etmenin zor olduğunu belirtti.
Getiri eğrisi kontrolü (YCC) adı verilen bir politika kapsamında BoJ, kısa vadeli faiz oranlarını yüzde-0,1 seviyesinde yönlendiriyor. Banka, büyümeyi yeniden dengelemek ve enflasyonu yüzde 2 hedefi etrafında sürdürülebilir bir şekilde yukarı çekmek için 10 yıllık devlet tahvili getirisini yüzde 0 civarında sınırlıyor.
BoJ ayrıca 2013 yılında uygulamaya konulan devasa bir varlık satın alma programını da sürdürüyor.
Enflasyon bir yılı aşkın bir süredir yüzde 2’yi aşarken Ueda, BoJ’un son dönemdeki maliyet odaklı enflasyon, sağlam iç talep ve yüksek ücretlerin yol açtığı fiyat artışlarına dönüşene kadar para politikasını aşırı gevşek tutması gerektiğini söyledi.