ABD’li düzenleyiciler, kara para aklama ve yasa dışı finansal faaliyetlerle mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle Bank of America’ya 1,21 milyar dolar ceza kesti. ABD Hazine Bakanlığı, bankanın 5 milyar doları aşan şüpheli işlemi yetkililere bildirmediğini açıkladı.
Bildirilmeyen işlemlerin yaklaşık 1 milyar dolarlık bölümünün ulusal güvenlik ve öncelikli yasa dışı finansman riskleri taşıdığı belirtildi. Hazine Bakanlığı, bankanın uyum programlarında kendi iç denetim mekanizmaları yerine dışarıdan gelen uyarılara aşırı ölçüde dayandığını ve gelirlerini önceliklendirdiğini bildirdi.
ABD Para Birimi Denetleme Ofisi (OCC), bankaya 750 milyon dolar idari para cezası uyguladı. Kurum, kara para aklamayı önleme programındaki eksikliklerin giderilmediğini ve işlem izleme sisteminin milyarlarca dolarlık hareket için şüpheli işlem bildirimlerini geciktirdiğini belirtti.
Banka ayrıca, Rusya ve İran gibi ülkelere yönelik yaptırımları ihlal eden ödemeler nedeniyle Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisine (OFAC) 11,6 milyon dolar ceza ödedi. Söz konusu ihlallerin 400’den fazla işlemi kapsadığı açıklandı.
Üçüncü çeyrek kârı etkilenecek
Bank of America, cezanın üçüncü çeyrek finansal sonuçlarına vergi indirimi uygulanamayacak bir gider olarak yansıtılacağını duyurdu. Banka, bu tutarın net kârı hisse başına yaklaşık 17 sent azaltacağını bildirdi.
Açıklamanın ardından bankanın hisseleri, seans sonu işlemlerinde yüzde 2,7 geriledi. Analistler, cezanın yatırımcı güvenini olumsuz etkileyebileceğini ve bankanın hisse geri alım programını sürdürme kapasitesine ilişkin soru işaretleri yaratabileceğini değerlendirdi.