Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

BoE: Dijital Pound Düzenlemesi Gizlilik ve Koruma Odaklı Olacak

İngiltere Merkez Bankası ve Hazine Bakanlığı, dijital pound istişaresinin sonuçlarını paylaştı. Detaylar şöyle…
BoE: Dijital Pound Düzenlemesi Gizlilik ve Koruma Odaklı Olacak
HABER GİRİŞ

Birleşik Krallık hükümeti, istişare yanıtında dijital pound ile ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamada gelecekte çıkacak mevzuatın paranın mahremiyetini ve kontrolünü korumasını sağlayacağı belirtildi.

Merkez Bankası Dijital Para Birimine (CBDC) ilişkin istişare, İngiltere Merkez Bankası ile birlikte hükümetin maliye bakanlığı tarafından yürütüldü ve Haziran ayında tamamlandı. İstişare 50 binden fazla yanıt aldı.

Çalışmada başlıca endişelerden biri mahremiyet ve paranın kontrolü oldu. İngiltere Merkez Bankası ve Hazine, dijital poundun tanıtılıp tanıtılmayacağına karar verirken temkinli bir yaklaşım izliyor.

BoE Finansal İstikrardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Sarah Breeden, paranın her türüne güvenmenin mutlak bir zorunluluk olduğunu belirterek, “Birleşik Krallık’ta dijital poundun getirilmesi paranın geleceği için önemli bir gelişme olacak. Bu güveni oluşturmamız ve tanıtıldığı takdirde bunu kullanacak olan halkın ve işletmelerin desteğini almamız çok önemli.” açıklamasında bulundu.

İstişare yanıtı, önerilen dijital pound tasarımının büyük ölçüde memnuniyetle karşılandığını gösteriyor. Dijital pounda dair nihai bir karar henüz verilmedi ancak 2025 ile 2026 yılları arasında somut adım atılması bekleniyor.

GCM Yatırım Banner

Dijital poundun piyasaya sürülmesinden önce, Birleşik Krallık’ın yasa yapıcı organı olan Parlamentonun mevzuatı yürürlüğe koyması gerekiyor. Getirilen mevzuat aynı zamanda hükümetin dijital pound üzerinde programlama yapmasını engelleyecek.

Açıklamada, İngiltere Merkez Bankası’nın dijital poundun gerçek dünyada nasıl çalışabileceğini test etmek için şirketlerle testler yapacağı bilgisi verildi. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler CBDC’lerin faydalarını araştırıyor. Nijerya ve Bahamalar bunları yayınlayan ilk ülkeler arasında yer alıyor. Avrupa Birliği ve Çin gibi büyük ekonomiler de önemli testler yürütüyor.

Türkiye’de de Dijital Türk lirasına ilişkin test süreci yürütülüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu ayın başında birinci faz değerlendirme raporunu paylaşmıştı. İlerleyen günlerde yeni fazlara geçileceği ve değerlendirmeler neticesinde test sürecinin yeni katılımcılar ile genişletilmesi planlanıyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın