Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

BOE Başkanı Bailey: Mali disiplin her zamankinden önemli

BOE Başkanı Andrew Bailey, yüksek kamu borcu ve artan enflasyon baskıları nedeniyle hükümetlerin mali disiplin konusunda piyasalara güven vermesi gerektiğini söyledi.
BOE Başkanı Bailey: Mali disiplin her zamankinden önemli
HABER GİRİŞ

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Andrew Bailey, küresel tahvil piyasalarının yüksek borçlanma ve enflasyon baskıları nedeniyle zorlandığı bir dönemde hükümetlerin kamu maliyesini toparlama konusunda daha düşük taahhütlerde bulunması gerektiğini belirtti.

İstanbul’da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) düzenlediği konferansta konuşan Bailey, maliye politikasının hangi yönde olursa olsun güvenilir olması ve ekonomik istikrarı hedeflemesi gerektiğini vurguladı.

Kamu borcunu kontrol altına almaya yönelik gerçekçi planların, İran savaşının başlaması gibi olumsuz şoklar sırasında tahvil yatırımcılarının daha yüksek getiri talep etmesini sınırlayabileceğini söyledi.

Bailey, merkez bankalarının da enflasyonu düşürme görevlerine odaklanmayı sürdürmesinin önemine dikkat çekti. Son dönemde finansal piyasalarda yaşanan sert hareketlerin normal seviyelerin oldukça üzerinde olduğunu belirten Bailey, ancak piyasaların henüz ciddi stres veya likidite sıkıntısı aşamasına gelmediğini ifade etti.

İngiltere’nin devlet tahvili getirileri, petrol fiyatlarındaki yeni yükselişin tetiklediği küresel tahvil satışlarıyla perşembe günü son yılların en yüksek seviyelerine çıktı.

Bailey ayrıca tahvil piyasalarının giderek daha kırılgan hale geldiği uyarısında bulundu. Kaldıraçlı pozisyonların hızla kapatılabildiğini belirten Bailey, zararların teminat tamamlama çağrılarını ve model kaynaklı yeniden fiyatlamaları tetikleyerek zorunlu satışları artırabileceğini, bunun da piyasalardaki hareketleri daha da sertleştirebileceğini söyledi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2026/3Ç Kar/Zarar 30.12%-69.88%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.