BMW’nin 7 Serisi üzerinden gerçekleştirdiği bu serisini belki de hiç duymadınız. 767iL‘yi gördükten ve inceledikten sonra, rekabet firmalara neler yaptırıyormuş dedik! Otomobilin filizlenme ve patlama dönemlerinde, petrolin düşünülmediği, krizlerin atlatıldığı Almanya günlerinde işte böyle bir amiral sedanın üretimi yapılmış. 16 silindir dediğimizde mutlaka akla ilk gelen Bugatti oluyor. 1930’ları işin içerisine katarsak Cadillac‘ı da buraya alabiliriz.
kolayca yatırım yapın
Goldfish V16‘nın 80’lerde başlayan geliştirmesi, 1987 yılına gelindiğinde üretimle sonlandırılmıştı. Teknolojinin üzerinden gidilerek istenen performans ise sağlamdı! Yüzlerce beygiri oluşturan motor unsurları, zamanının kaya kadar sağlam maddelerine olan eğilimlerle oluşturuldu. Sonunda ne mi oldu, gelin buna beraber bakalım…
V16 motorun ön kaputta oluşunu zor kabul ederken Goldfish, arka bagaja yerleştirilmiş.Günümüz emisyon standartlarının bir numaralı düşmanı olarak görebileceğimiz motor, BMW’nin V12’sine dayanıyor. Fazladan 4 pistonun yerleştirilmesi ve sağlıklı çalışması için düşünün ki 8 yıla ihtiyaç duyulmuş. Alman marka burada bir nevi gövde gösterisi yapmış. Elbette Mercedes’e.
Motorun hiç bir zaman diğer üreticilerle olan yarışı tetiklememesi için üretime alınmadı. En azından denendi. Ünite, 1988 yılında modifiye edilmiş uzun dingil mesafesine sahip E32 7 Serisi’nin içerisine yerleştirildi. Geçen günlerde satılan ilk nesil E23 7 Serisi iyi ki atlatılmış.
Motor ünitesinin hacmi 6.6L ve BMW’nin normalde de kullandığı V12’iydi. Mühendisler 8 sene geliştirme sonucunda bitirdiğinde tarih, teknolojik sistemlerin, turboların sıklıkla başvurulduğu döneme denk gelmiş.
Goldfish V16, atmosferik doğal emişli olarak imal edildi.6.6L’den alınan güç miktarı 408 ps. Turbo takviyesi olmayan motorun 5.0L V12 M70B50’nin de varlığını desteklemiş. M70’in daha alçak hacminden daha az silindirle çıkardığı 380 ps, neredeyse Goldfish V16 ile aynı. 850CSi‘ye yerleştirilen V12, V16’dan daha iyiydi ve neden 767Li’yi hayata geçirelim ki gibi bir düşünce olmuş.
Gördüğünüz gibi fazladan 4 silindirli bir motor ön kaputa yerleştirilememiş ve bagaj kısmına montajı yapılmış. Diğer bir sıkıntı da önden direkt olarak alınana soğuk hava Goldfish V16’ya uğramayacaktı. O yüzden mühendisler arka çamurluklara soğutucular yerleştirmişler. Bu kepçeler, gelen taze havayı başarılı şekilde motora iletebilmiş. Uzun motorun dezavantajı!
İlginizi Çekebilir :
Haziran ayında, BMW M patronu Markus Flasch’in dediği “Öngörülebilir gelecekte yeni bir on iki silindirli model göreceğimize inanmıyorum” deme açıklamasıyla Goldfisch V16’nın o yıllarda bile üretime alınmayacak kadar imkansız olmasını anlıyoruz.
Sonuç olarak BMW bir şeyleri gövde gösterisi tarzında yapmış olsa da en azından bizlere bu ilginç soğutmalı çok silindirli bir aracı göstermiş oldu. Muhtemelen de 16 silindir şeklini bir süre daha Bugatti duyacağız ve dünyanın sonuna kadar böyle bir motor şekli kapatılmış olacak!