Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), gelişmekte olan ülkelere yatırım çekmek ve istihdamı artırmak amacıyla yeni girişimler başlattı. Resmi kalkınma yardımlarındaki sert düşüşün etkilerini azaltmayı hedefeyen kurum, Dünya Bankası ile iş birliğini genişletirken Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve özel yatırımcılarla da ortaklıklar kuracak.
UNDP Başkanı Alexander De Croo, gelişmekte olan ülkelerin yönetişimi güçlendirmek, hukukun üstünlüğünü iyileştirmek ve yurt içi gelirleri artırmak için reformlara ihtiyaç duyduğunu belirtti. Ancak COVID-19 salgınından bu yana yaşanan krizlerin ilerlemeyi yavaşlattığını söyledi.
Enerji maliyetleri ve iklim riski baskı yaratıyor
Orta Doğu’daki savaşın enerji fiyatlarını yükseltmesi, artan faizler ve beklenen güçlü El Niño hava olayları gelişmekte olan ülkelerin mali baskılarını artırıyor. Ülkeler enerji maliyetlerini sınırlamak için yakıt sübvansiyonları sağlasa da bu destekler kamu bütçelerine ağır yük getiriyor.
De Croo, UNDP’nin 46 ülkeyle daha düşük maliyetli ve hedef odaklı sübvansiyonlar geliştirmek üzere çalıştığını açıkladı. Savaşın uzaması durumunda Körfez ülkeleri ve diğer bağışçıların da yardımlarını azaltabileceği uyarısında bulundu.
İstihdam açığına odaklanılacak
UNDP’nin iki girişiminden ilki, yatırım politikalarını iyileştirmeyi ve projelerin hayata geçirilmesini hızlandırmayı amaçlıyor. Diğeri ise istihdam potansiyeli yüksek sektörleri belirlemeye, çalışanların becerilerini işverenlerin ihtiyaçlarıyla eşleştirmeye ve şirketlerin işe alım önündeki engelleri azaltmaya odaklanacak.
Kurum, Dünya Bankası ortaklığıyla Nepal, Yemen, Haiti, Lübnan ve Gana’da pilot çalışmalar yürütüyor. Ayrıca gelişmekte olan ülkelerde sigorta kapsamını genişletmek için Generali ile iş birliği yapıyor.
UNDP’ye göre Asya’da 2025’te doğal afetlerin yol açtığı 65 milyar dolarlık ekonomik kaybın yalnızca 5 milyar doları sigortalıydı. Sigorta sistemlerinin yaygınlaştırılması, ülkelerin risklerini yönetmelerine ve yatırım çekmelerine katkı sağlayabilir.