
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), tarım-gıda sistemlerinin, iklim değişikliğine karşı risk altında olduğunu vurguladı. Ajans muhtemel kayıp ve zarara dair tehditlere karşı uyardı.

kolayca yatırım yapın
Ulusal Olarak Belirlenen Katkıların (NDC’ler) derinlemesine bir analizini de içeren FAO raporu, mevcut iklim eylem planlarının yaklaşık üçte birinin açıkça kayıp ve hasara atıfta bulunduğunu ortaya koyuyor. Rapor konunun iklim değişikliğiyle artan ilgisinin altını çiziyor. Küresel aşamada tarım en çok etkilenen alan olarak tanımlanıyor.
Raporda, tarım-gıda sistemlerinin, iklim değişikliğinden kaynaklanan kayıp ve zararın artan tehdidiyle karşı karşıya olduğu ve bununla mücadele için mali finansmanın artırılması da dahil olmak üzere önlemlerin alınması gerektiği belirtildi.
Çalışma, tarım-gıda sistemlerindeki güvenlik açıklarını gidermeye yönelik hedefli çabalara olan kritik ihtiyacın altını çiziyor. 2020 yılında tarım-gıda sektörü dünya çapında 866 milyondan fazla kişiyi istihdam etti ve 3,6 trilyon dolarlık bir ciroya ulaştı.
FAO raporuna göre 2007 ile 2022 yılları arasında gerçekleştirilen afet sonrası değerlendirmelerden elde edilen veriler, tarımsal kayıpların tüm sektörlerdeki afetlerin toplam etkisinin ortalama yüzde 23’ünü oluşturduğunu gösteriyor.
Kuraklık tek başına bu dönemde tarım sektöründeki kayıpların yüzde 65’inden fazlasına neden oldu. Bu da son 30 yılda tahminen 3,8 trilyon dolar değerinde mahsul ve hayvancılık üretiminin kaybedildiği anlamına geliyor.
FAO, iklim olaylarının daha fazla kayıp ve hasara yol açarak tarım-gıda sistemlerine bağımlı olanların verimliliğini etkilemesi bekleniyor.