Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, Brüksel’de düzenlenen “Gerçekler ve adalete doğru: Suriye’de kayıplara karışan tutuklular krizi” konulu konferansta konuşma yaptı.
Beşşar Esed rejiminin tutukladığı insanlar hakkında değerlendirme yapan Pinheiro, çoğunun ne durumda olduğunun bilinmediğini söyledi. Suriye’de daha birçok kişinin akıbetinin bilinmediğini belirten BM yetkilisi, tutukluların birçoğunun infaz edilerek toplu mezarlara gömüldüğünü tahmin ettiklerini dile getirdi.
İnfaz edilmeyenlerin ise gayriinsani koşullarda işkence görerek kötü muameleye maruz kaldığını açıkladı.
“Bugün Suriye’de tutuklu olmak, kayıplara karışmakla eşdeğer” diyen Pinheiro, kayıplara karışan ve bilgi alınamayan sivillerin durumunun araştırılması için uluslararası yetkiye sahip bağımsız mekanizmanın kurulması gerektiğini dile getirdi.
Bu adımın geciktirilmesinin kayıplara karışan insanların akıbetinin netleşmesini de bir o kadar zorlaştıracağını sözlerine ekledi. Esed rejiminin, tutukluların ailelerine bilgi vermediğini ve yüz binlerce kişiyi kasten mağdur etmeyi sürdürdüğünü ifade etti.
Bağımsız insan hakları kuruluşlarının, tutukluların bulunduğu merkezlere serbest erişim sağlaması gerektiğini söyledi.
Suriye İnsan Hakları Ağının (SNHR) verilerine göre, ülkede en az 132 bin sivilin halen zindanlarda tutulduğu belirtiliyor. 30 Nisan’da çıkarılan af yasasının ardından ise sadece 193 kişinin serbest bırakıldığı bildirildi.