Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

BM: Sri Lanka’nın Yaşadığı Kriz Uyarıcı Nitelikte!

BM'nin yaptığı açıklama küresel açlığın kapıda olduğuna işaret etti. Ekonomik krizin, uluslararası finansal destek ile aşılabileceğini söyledi.
BM: Sri Lanka’nın Yaşadığı Kriz Uyarıcı Nitelikte!
HABER GİRİŞ

Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı (UNDP) Başkanı Achim Steiner, Sri Lanka’da yaşanan kriz hakkında uyarıcı açıklamalarda bulundu.

Covid-19’un meydana getirdiği ekonomik krizden çıkamadan başlayan Ukrayna saldırısı, ülkeleri finansal anlamda zorlu bir sürece sürükledi. Sri Lanka bu süreçten en kötü etkilenen ülke oldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Başkanı; Sri Lanka’nın içinde bulunduğu durumdan uluslararası finansal destekle çıkabileceğini öne sürdü. Ekonomik çöküş yaşayan ülkenin yalnız bırakılmaması gerektiğini söyleyerek hükümetlere yardım çağrısında bulundu.

Sri Lanka’da yaşanan trajik olay için diğer ülkelere yönelik şu uyarısıyla dikkat çekti:

“Şu anda Sri Lanka’da gelişen ve herkes için uyarı olması gereken bir dizi trajik olaya tanık oluyoruz.”

Steiner’ın açıklaması, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) küresel olarak açlıktan etkilenen insan sayısının duyurmasından sonra geldi.

GCM Yatırım Banner

FAO duyurusunda; 2020’den bu yana yaklaşık 46 milyon ve Covid-19 patlak vermesinden bu yana 150 milyon artışla 2021’de 828 milyona yükseldiğini belirtti.

UNDP Kıdemli Ekonomisti George Gray Molina; ülkelerin küresel gıda, yakıt ve finans krizine değinerek bu durumun enflasyonist bir dalgalanmaya yol açtığına işaret etti.

Molina; “Resmi tahminlere göre; yaklaşık 18 ay boyunca 125 milyon insanın yoksulluğa düştüğü yönünde, şu an üç aylık enflasyonun yaklaşık 71 milyon insanı yoksulluğa sürüklediği görülüyor.” dedi.

Steiner; Hükümetler Kararlı ve Radikal Adımlar Atmalı!

UNDP Başkanı, hükümetlerin kararlı ve radikal adımlar atmamasının geniş çaplı huzursuzluklara sebep olduğunu öne sürdü.

Ülkelerin içinde bulunduğu küresel krize teslim olacağını söyleyen Steiner; birçoğunun açlıkla karşı karşıya ve savunmasız olduğunu vurguladı.

Açlık krizi ile başa çıkmak için yatırım bankaları, hedefli krediler ve kriz müdahaleleri yapılması gerektiğini ifade etti. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) da bu duruma yardımcı olabileceğini sözlerine ekledi.

Başkan Steiner; yükselen enflasyon ile gün geçtikçe artan açlığın, faiz oranları ile artmaya devam edeceği söyledi.

Ukrayna Savaşı Küresel Açlığı Arttırdı!

UNDP raporu, Covid-19’un küresel yoksulluk üzerindeki etkisinin şuan yaşanan gıda, yakıt ve finans krizinden daha hafif olduğunu ortaya serdi.

Ukrayna’da yaşanmakta olan savaş, gıda ve enerji tedarikinde kriz başlattı. Akaryakıt ve gıda fiyatlarındaki artışla birlikte gıda arzında yaşanan düşüş, çok ciddi bir krizin kapıya dayanmasına sebep oldu.

Küresel olarak 159 gelişmekte olan ülkenin analizi, emtia fiyatlarındaki artışların “en yoksul haneler üzerinde ani ve yıkıcı etkileri olduğunu” gösterdi.

Küresel toparlanmanın anahtarını sunan Başkan Steiner, tükenen mali rezervler ve küresel finans piyasalarında artan faiz oranlarıyla boğuşan borçlu ülkelere yardım etmenin herkesin çıkarına olacağının altını çizdi.

UNDP Başkanı Achim Steiner; “Benzeri görülmemiş fiyat artışları, dünya çapında birçok insan için dün karşılayabilecekleri gıdaya bugün artık erişilemeyeceği anlamına geliyor” diyerek yaşam pahalılığının, milyonlarca insanı hızla yoksulluğa ve hatta açlığa iteceğini ekledi.

UNDP raporunun en güçlü çıkarımı, bütün gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomiden kalıcı olarak ayrılma riski oldu.

Aynı zamanda, krizin zenginlere orantısız şekilde fayda sağladığı vurgulandı. Uluslararası çapta kabul edilen önlemlerin; kısır ekonomik döngüyü, hayatları ve geçim kaynaklarını kurtarabileceğinde ısrar edildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.