Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), ekonomik çalkantı, Ukrayna’daki çatışma ve pandeminin etkisinin ticaret görünümünü zayıflatması nedeniyle küresel denizcilik faaliyetinin hızının önümüzdeki yıl daralabileceğini kaydetti.
kolayca yatırım yapın
Dünyanın en büyük yatırım bankaları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve yükselen enflasyonla çalkalanan bir yılın ardından 2023’te küresel ekonomik büyümenin daha da yavaşlamasını bekliyor. Tanker navlun oranları yüksek kalsa da, yavaşlamanın küresel ticaretin yüzde 80’inden fazlasını taşıyan nakliyeciliği etkileyeceği tahmin ediliyor.
2023’te Daralma Bekleniyor
UNCTAD, 2022 için Deniz Taşımacılığı Raporu’nda, küresel deniz ticareti büyümesinin bu yıl yüzde 1,4’e büyüyeceği ve 2023’te bu seviyede kalacağını tahmin etti. Bu, 2020’deki yüzde 3,8’lik düşüşe karşılık, 2021’de tahmini yüzde 3,2’lik büyüme ve 11 milyar tonluk toplam sevkiyat hacmiyle karşılaştırıldığında daralma olacağını gösteriyor.
UNCTAD, 2023-2027 döneminin tamamı için büyümenin yıllık ortalama yüzde 2,1 olarak tahmin edildiğini ve bu oranın, önceki 30 yıllık ortalama olan yüzde 3,3’ten daha yavaş olduğunu belirterek, aşağı yönlü risklerin bu tahmin üzerinde ağır bir baskı oluşturduğunu kaydetti.
Daralmanın Olası Nedenleri
Rapord, “Deniz taşımacılığı ve lojistiğindeki toparlanma şu anda Ukrayna’daki savaş, salgının devam eden etkisi, tedarik zinciri kısıtlamaları, Çin’in ekonomisi ve sıfır COVID politikasının yanı sıra enflasyonist baskılar ve maliyeti nedeniyle risk altında.” ifadelerine yer verildi.
UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, “Küresel değer zincirlerine yönelik şoklarla başa çıkmak için daha hazırlıklı olmamız gerekiyor.” açıklamasında bulundu. 2021’de tüketici harcamalarındaki artış, konteyner taşımacılığı pazarlarını, kısmen kilitlenmelerin etkilerinden de kaynaklanan, dünya çapında yedeklenen limanlarla rekor seviyelere çıkardı.
Lojistikteki tıkanıklığın arz ve talep güçlerinin yeniden dengelenmesi ile çözüleceği belirtilirken, limanlarda endüstriyel eylem risklerinin arttığına dikkat çekildi.
UNCTAD, limanların, nakliye filolarının ve iç bölge bağlantılarının gelecekteki küresel krizlere, iklim değişikliğine ve düşük karbonlu enerjiye geçişe daha iyi hazırlanmasını sağlamak için deniz tedarik zincirlerine yatırım yapılması çağrısında bulundu.