
Bloomberg’de yer alan bir habere göre; Türkiye, İstanbul’un iki ikonik köprüsü ile dokuzdan fazla otoyolun işletme haklarını satmayı içeren çok milyar dolarlık özelleştirme planını yeniden masaya yatırdı.
Haberde bu adım gerçekleşirse ülke tarihinin en büyük özelleştirme anlaşması olabileceği ifadeleri yer aldı.
Planın detaylarına yer verilen haberde, Özelleştirme İdaresi, yatırım bankalarına köprü ve otoyollar için teklif çağrısı gönderdi. Kapsama, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü dahil edildi.
2012’de aynı köprüler ve yaklaşık 2000 kilometre otoyol için ihale yapıldığı hatırlatılan haberde, konsorsiyumun 5,7 milyar dolarlık teklifi kazanmasına rağmen dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teklifi çok düşük bularak iptal ettiği söylendi.
Erdoğan, o dönemde işletme haklarının 7 milyar doların altında satılmasını “ihanet” olarak nitelendirmişti.
Bloomberg’e göre; satış gerçekleşirse Hazine gelirleri artarak bütçe açığının azaltılmasına katkı sağlayabilir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, devlet gelirlerini artırmak için farklı kaynak arayışında olduğunu ifade ediyor.
2012’deki ihalede kazanan konsorsiyum, Koç Holding (KCHOL), Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (GOZDE) ve Malezya merkezli UEM Group Bhd olmuştu.
Şu anda planın henüz erken aşamada olduğu söylenirken, Özelleştirme İdaresi ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın resmi bir açıklama yapmadığı ifade edildi. Haberde, anlaşmanın kesinleşip kesinleşmeyeceğinin belirsiz olduğu da ifade edildi.