Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bloomberg HT: Tüketicinin Güveni Şubat’ta İyi Değil

Bloomberg HT tüketici güven endeksi raporunun Şubat ayı araştırması geldi. Araştırmalar tüketicilerin yerel seçimlere giderken ekonomiye olan güvenini toplayamadığını gösterdi.
Bloomberg HT: Tüketicinin Güveni Şubat’ta İyi Değil
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Bloomberg HT tüketici güven endeksinin Şubat ayı raporu paylaşıldı. Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlere gidilirken tüketicilerin ekonomiye güveni ve gelecek beklentisi gerileme yaşadı.

Bloomberg HT tüketici güven endeksi Şubat’ta bir önceki aya göre yüzde 4,28 oranında düşüş yaşayarak 66,19 değerine geriledi. Böylece 2023 kapanışından itibaren süren düşüş Şubat ayında da devam etti. Bloomberg HT tüketici beklenti endeksi ise aylık yüzde 8,50 düşüşle 64,77 değerini aldı.

Araştırmalara göre tüketicinin mevcut durum algısında olduğu gibi geleceğe yönelik beklentilerinde de güveni düşüş yaşadı. Ocak ayında gelen maaş zamlarına rağmen yılın ikinci ayında hayat pahalılığının ağır yükü tüketicilerin ekonomi algısında kendini gösterdi.

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi
Kaynak: Bloomberg HT

Mevcut durumda dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluk ölçütünün yapıldığı Bloomberg HT tüketim eğilimi endeksi ise arttı.

Şubat ayında yüzde 2,23 oranında artan Bloomberg HT tüketim eğilimi endeksi 66,11 değerini aldı. Sonuçlar, enflasyonist beklenti içerisinde olan tüketicilerin alımlarını öne çekerek talep eğilimini artırdığını ortaya koydu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) araştırmasında da tüketici güveni artışa devam etmemiş, Ocak ayında yüzde 3,9’luk artışla 80,4 seviyesine çıkan endeks Şubat ayında yüzde 1,3 düşüşle 79,3’e gerilemişti.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın