Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bitrota Dolandırıcılığında Binlerce Yıl Hapis Cezası İsteniyor

Kripto para borsası Bitrota üzerinden dolandırıcılık faaliyetlerinde bulunduğu iddia edilen 11 kişi hakkında 10 bin yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Bitrota Dolandırıcılığında Binlerce Yıl Hapis Cezası İsteniyor
HABER GİRİŞ

Kripto para borsası Bitrota üzerinden yatırımcıları dolandırdıkları iddiaedilen 1’i tutuklu 10 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca tamamlandı. Hazırlanan 100 sayfalık iddianamede, kripto para, Bitcoin, Bitcoin cüzdanı ve Bitcoin’in yasal statüsü ile kripto para borsalarının arasındaki farklarla bu borsaların nasıl çalıştığına dair bilgiler yer aldı.

Cimer başvuruları ve MASAK raporu doğrultusunda hazırlanan iddianamede, şüpheliler hakkında “bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık”, “şirket yöneticisinin şirketin faaliyeti kapsamında dolandırıcılık” ve “mal varlığı değerlerinin aklanması” suçlarından soruşturma başlatıldığı aktarıldı.

Telegram Üzerinden Kullanıcılar Yanıltıldı

Endless Yazılım Teknoloji Bilişim Sanayi ve Ticaret AŞ’nin (Bitrota) 2018’de Kayseri’de kurulduğu ve 2020’de sermayenin 1 milyon liraya çıktığı belirtildi. Soruşturmaya göre şüphelilerin yatırımcılara mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden yanıltıcı mesajlar gönderildiği tespit edildi.

İddianamede, coinlerin yüksek kurdayken satışının engellendiği vurgulanarak, MASAK tarafından Endless Yazılım Teknoloji Bilişim AŞ’nin tüm Türkiye’de bulunan banka hesapları nezdinde yapılan işlemlerle ilgili incelemenin savcılık makamına gönderildiği ifade edildi.

Toplam Zarar 1 Milyon Liraya Yakın

Sistemin aktif olduğu 3 Temmuz 2018-21 Temmuz 2022 tarihlerinde “Bitrota” açıklamasıyla 9 Mart 2020’den itibaren işlem sayısının 199 bin 327, işlem hacminin de 1 milyar 276 milyon 306 bin 974 lira olduğu bildirildi.

Hesaba para gönderen kişi sayısının ise 14 bin 547 olduğu kaydedildi. Araştırmaya göre illegal faaliyetler dolayısıyla 532 kişi mağdur oldu ve toplam zarar 926 bin 254 liraya ulaştı.

Sistemin ortakları Kenan Altun ile Hasan Özkan’ın da aralarında bulunduğu 10 şüpheli hakkında “bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” ve “şirket yöneticisinin şirketin faaliyeti kapsamında dolandırıcılık” suçlarından 532 mağdura yönelik toplamda 3 bin 724 yıldan 10 bin 640 yıla kadar hapis cezası istendi. (AA)

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.