Son yılların en iyi yılın ilk dönem performanslarını gösteren ABD endekslerinde haftanın ilk işlem günü seyir bozuldu. 5 Mart Salı gününe gelindiğinde ise görünen tabloda Avrupa endeksleri negatif hareketi sürdürüyor. Asya piyasaları ise günü çoktan tamamladı ve grafikler değer kaybı yazdı.
Hong Kong Hang Seng Endeksi’nin yatay bir seyri görülürken, Tokyo Nikkei 225 Endeksi %0.44, Güney Kore KOSPI’si %0.52 değer kaybetti. Diğer tarafta SSEC ise %0.88 primlenme gösterdi. Endekslerde görülen geri çekilmeye karşılık ters orantılı hareket eden Şanghay Kompozit Endeksi (SSEC) müzakereleri fiyatlamaya devam ediyor.
ABD Merkez Bankası’nın (FED) güvercin tavrındaki istikrarı, açıklanan son çeyrek bilançolarındaki güçlü karlar ve ticaret müzakerelerine dair olumlu sonuç beklentisi ile 2019 yılı itibarıyla %12 civarında değer kazanan New York finansallarında son ayın en sert grafikleri çizildi ancak dünya geneli ve Türk piyasalarında bu hareketin reaksiyonu nispeten kısıtlı kaldı.
Borsa İstanbul ve MSCI EM
Türk varlıklarında sınırlı da olsa bir kar alımı gerçekleşmişti. Endeksin (BİST 100) 5 Mart ticaret gününde 104.832 ile 103.460 puan civarında göstermekte olduğu, günlük bazlı hareket marjlarına bakıldığında yüksek renk değişimlerini yorumlamak pek mümkün oluyor.
Yani yatırımcı üzerindeki tedirginlik hala mevcut. 103 bin seviyesinin alt ve 105 binin ise üst çizgi olduğunu son haftalardaki hareketlenmelerde görebiliyoruz. Bu bağlamda sıkışan grafikler tedirgin yatırımcı hamleleri ile Ocak performansında sergilenen yukarı yöndeki istikrarını koruyamıyor, ancak bu karardan vazgeçmişe de benzemiyor.
Küresel risk iştahı kabarık. Bu dalga en fazla gelişmekte olan ülke (GOU) finansallarını destekliyor. En güncel veride (4 Mart) ele alınan MSCI EM (MSCI Emerging Market) grafikleri %0.20 değer kazanımı gösteriyor. Aylık bazda izlenen teknik tarafa baktığımızda 1.016 seviyesinde görülen 50 günlük hareketli ortalamaya yakın bir yerde çizilen grafikler, 14 günlük RSI indikatörünün 51 seviyesindeki grafiklerinde nötr bir sinyal vermekte.
BIST Endeksleri ve 5 Yıllık Türkiye CDS’i
Borsa İstanbul 100 endeksi 4 Mart Pazartesi günü 103.475 ile 104.617 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü %0.90 değişimle 104,193 seviyesinde kapattı. Haftaya girişteki ticarete baktığımızda endekste işlem hacmi yüksek seviyede gerçekleşmişti. Endeksi bugün olası desteklerde 103.250 ve 104.000; olası dirençlerde ise 104.800 ve 106.000 seviyelerinde takip ediyoruz.
Endekslere bakıldığında ise XBANK %0.47 değer kazanımı ile 139.257 seviyesine tırmandı ve eşik olarak görülen 135K seviyesinin üzerinde makas aralığını hayli açtı (Günlük hareket seviyeleri 136.637-141.677). BIST Sanayi Endeksi (XUSIN) ise bankacılık kanadına ters orantıdaki hareketi ile %0.23 kayıp veriyor ve 123.124 puandan ticaret gerçekleştiriyor.
5 yıllık Türkiye CDS’lerine baktığımızda 300,84 fiyatından gerçekleşen, sigorta prim marjını gözlemliyoruz. Marj haftalık ve aylık hareketinde negatif olarak anılacak bir değişimde sırası ile %0.15 ve %0.92’lik artış kaydetti. Ancak 6 aylık performansa bakıldığında ise pozitif yönde bir duruş ile %46.88’lik daralma karşımıza çıktı.
Noktaları Birleştirelim!
TCMB istatistiklerinden de görüldüğü üzere 20 haftalık bir sürecin üzerinde hanehalkı döviz mevduatlarındaki artış seyri devam etmekte. Buna paralel şirketler tarafında görülen hareket de nispeten pozitif. Veri ışığında karşımıza çıkacak ilk madde yatırımcı ya da halk dolar alımını derinleştiriyor.
Yine TCMB istatistiklerinde son güncellemeye bakarak hisse senedi piyasasına yabancı para girişini 30 milyon dolar olar kaydetmiştik. Bu rakam yok sayılabilecek bir seviyede gözlenip, tahvil piyasasından da yabancı para çıkışlarının görülmesi yan yana getirilirse; yabancının hisse senetleri tarafında kar satışlarını ve tahvil tarafından da döviz tarafına geçişlerini çıkarabiliriz. Yani ABD dolarının yükseleceğine dair beklentiyi okuyabiliriz.
Beklenti alınır, gerçek satılır diyorum, neredeyse her yazımda bu cümleyi kullanır oldum! Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından politika faizinde bir indirime gidilmesi gündemi, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı ve reaksiyonunda ABD yaptırımları… Bu maddeler Türk lirasının eliniz zayıflatırsan Dolar’ı güçlendirdi. Güçlenen dolar 5,40 TL seviyesindeki direncini test etse da hareket zayıf kaldı, o da ayrı bir taraf. Seçimler geliyor, politikalar gerçekleşiyor.
Sonuç olarak verilenleri toparladığımızda 103K-105K arasına sıkışan bir endeks ve dip noktalarını 5,20 civarından; 5,33 noktasına yükselten bir kur karşımıza çıkıyor. Türk varlıklarındaki değerlenmenin kalıcı olma ihtimali çok sağlam durmuyor, çünkü küresel bir primlenme sahnesi mevcut. Yabancı tarafta seçim arefesindeki ülke, çekingen kalınacak bir alan olarak görülüyor, bu da hacmi kısmen zayıflatabiliyor.